Sidestik kan være meget ubehageligt, men smerterne er helt ufarlige.
Årsagen til den stikkende fornemmelse er ikke endeligt opklaret, men de fleste teorier peger på, at milten spiller en rolle.
Til gengæld tyder intet på, at fænomenet har noget med hikke at gøre.
Milt på overarbejde giver sidestik
Milten er et organ, der er cirka 10 cm langt, og som ligger lidt til venstre for leveren.
Organet fungerer som et depot for de røde blodlegemer, der transporterer ilt rundt i blodet.
Når vi dyrker motion, stiger kroppens behov for røde blodlegemer, og derfor kommer milten på overarbejde.
Tre teorier udpeger ophav for sidestik
Længe har videnskaben ikke været i stand til at give et præcis svar på, hvad sidestik er. Nu er der dog tre forskellige teorier for, hvorfor vi får sidestik.
Udsender røde blodlegemer ved sidestik
Cirka 200-250 milliliter røde blodlegemer ligger på lager i milten og sendes ud i blodstrømmen, når vi dyrker hård motion eller for eksempel holder vejret under dykning.
Kroatiske forskere viste i 2005, at når erfarne dykkere holder vejret, stiger deres blods indhold af røde blodlegemer med fem procent, mens dykkere, der har fået fjernet milten, ikke oplever nogen stigning.
Mystik om smerter ved sidestik
Det er usikkert, hvorfor smerter muligvis kan opstå, fordi milten pumper røde blodlegemer ud – organet har nemlig ingen muskler, der kan overanstrenges.
Nogle forskere mener, at udpumpningen på en eller anden måde begrænser blodforsyningen til milten, og at det medfører smerter.
Teorien forklarer dog kun sidestik i venstre side af kroppen, mens andre teorier kan forklare, hvorfor fænomenet kan opstå i begge sider.