Kvinde der løber på en asfaltvej
© iStock

Motion gavner din tarmflora

Forskning viser, at motion øger produktionen af sundhedsfremmende bakterier i tarmen. De modvirker inflammation i kroppen og kan være med til at forebygge diabetes.

22. marts 2018 af Redaktionen

Derfor giver motion bedre tarmflora 

Det er bestemt ikke kun det, du spiser, der har indflydelse på dine tarmbakterier. Også motion kan få de gode og sundhedsfremmende bakterier i tarmen til at stortrives, viser et nyt studie.

Forskerne rekrutterede 32 voksne med en stillesiddende livsstil. De skulle i seks uger følge et træningsprogram, som involverede 30-60 minutters udholdenhedstræning tre dage om ugen. Deltagerne fortsatte med at spise som før forsøget. Træningen førte til en markant ændret sammensætning af tarmbakterier hos deltagerne. De opnåede alle en stigning i antallet af de gavnlige tarmbakterier, der øger produktionen af kortkædede fedtsyrer – især smørsyre.

Efter den seks uger lange træningsperiode blev deltagerne bedt om at vende tilbage til deres stillesiddende hverdag i seks uger, og det fik niveauet af kortkædede fedtsyrer i tarmen til at falde igen. 

Det gør motion for tarmen 

Motion øger antallet af de sundhedsfremmende tarmbakterier, som producerer kortkædede fedtsyrer, især smørsyre (butyrat). Det styrker tarmvæggen, så skadelige stoffer ikke trænger ud i blodet, og dermed modvirker det inflammation i kroppen. De kortkædede fedtsyrer medvirker også til at holde blodsukkeret stabilt og kan være med til at forebygge diabetes.

Få mere ud af træningen 

Vil du have mere ud af din træning? Så skal du have det rigtige gear. Lige nu kan du få lækker træningstrøje fra Craft sammen med 3 numre af Aktiv Træning for kun 99 kr. (+ 49,50 kr. i porto og eksp. I alt 149 kr.). Trøjen er lavet i et let, blødt og elastisk materiale, der følger dine bevægelser helt suverænt. Den er desuden fantastisk til at transportere den overskydende varme væk fra kroppen, og det betyder, at du kan bruge den til stort set alt – lige fra en gåtur i skoven, træning i fitnesscenteret eller på løbeturen. Trøjen er designet med en lang lynlås foran, hvilket giver stor mulighed for masser af ventilation. Og hvis du bruger den en kølig morgen eller aften, kan den lynes helt op, så den høje hals danner en dejlig, tæt krave.


Pulloveren har en værdi af 599 kr., men lige nu kan du få den sammen med 3 numre af Aktiv Træning for kun 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto og eksp. I alt 149 kr.). Læs mere om det skarpe tilbud her – og rigtig god fornøjelse med din træning.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: