To mennesker der cykler ved solnedgang.
© iStock

Motion gør hjernen 9 år yngre

Et studie viser at motion gør hjernen op til 9 år yngre. Ifølge forskere, er en rolig gå- eller cykeltur alt, der skal til.

26. maj 2019 af Redaktionen

Motion er godt for hjernen 

Motion er godt for kroppen. Det styrker muskler og kredsløb. Men motion er også godt for hjernen. Det peger to nye studier i hvert fald på. Det første studie blev gennemført på en gruppe ældre (65 år i gennemsnit), der havde problemer med fx at koncentrere sig og at huske. 

Gruppen blev delt i fire. En blev sat til at motionere let 30 min. 3 gange om ugen (gang eller cykling), en anden skulle spise sundere, en tredje skulle motionere og spise sundere, og en sidste fungerede som kontrolgruppe og skulle ikke ændre adfærd. 

Allerede efter 6 måneder havde både motions- og diæt-/motionsgruppen forbedret deres kognitive evner markant. Faktisk havde sidstnævnte formået at sænke deres ‘hjerne-alder’ med 9 år, mens de, der kun motionerede, lå lidt lavere. 

Diætgruppen lå på samme niveau som ved studiets begyndelse, og kontrolgruppen havde øget deres kognitive alder. Det andet studie er lavet på mus, og her lykkedes det forskerne at bremse udviklingen af demens hos demensramte mus ved at lade dem svømme en time om dagen 5 dage om ugen. 

Resultatet skyldes, at motionen øgede produktionen af hormonet irisin, der modvirker det nedbrud i hjernen, der sker ved demenssygdom. Om det også gælder for mennesker, er uklart, men det skader i hvert fald nok ikke at gå en ekstra tur. 

Kilde: Neurology og Nature Medicin

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: