© istock

Natteravne er bagud på motion

B-mennesker er mindre fysisk aktive end A-mennesker

25. december 2020 af Redaktionen

Er du typen, der godt kan lide at gå sent i seng om aftenen, men til gengæld ikke er til at få ud af fjerene, når vækkeuret ringer om morgenen, så skal du måske være ekstra opmærksom på, om du får bevæget dig nok i løbet af dagen. En undersøgelse viser nemlig, at B-mennesker generelt er mindre fysisk aktive end A-mennesker. Finske forskere rekrutterede 6.000 personer, som fik testet deres døgnrytme og blev bedt om at gå med en aktivitetstracker i to uger. Resultaterne viste, at de mandlige B-mennesker i gennemsnit gik 30 minutter mindre om dagen, og kvinderne 20 minutter mindre end deres morgenfriske modstykker. 

Forskerne kan ikke sige, om der er fysiske årsager til, at B-mennesker er mindre aktive. De mener dog, at helt praktiske forklaringer kan spille ind – fx at B-mennesker har mindre energi til at motionere, fordi arbejdstider osv. er indrettet efter A-menneskers døgnrytme. 

Kilde: Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports 

Hvor mange er B-mennesker?

Omkring 15 pct. af befolkningen menes at være B-mennesker i ekstrem grad. I den helt anden ende af skalaen befinder de 15 pct. sig, som er udprægede A-mennesker. De resterende 70 pct. af os ligger et sted midtimellem og er i stand til relativt let at tilpasse os nye søvnmønstre. 

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: