Sådan SMADRER du sygdom med motion

Sundhedsstyrelsen anbefaler 30 minutters aktivitet om ugen, men er du mere flittig, kan du sænke risikoen markant for 5 alvorlige sygdomme. Se hvor meget det kræver.

23. august 2016 af Lasse Lyhne

30 minutters fysisk aktivitet om dagen plus to gange 20 minutter, hvor pulsen kommer op. Det er Sundhedsstyrelsens anbefaling, som den lyder i dag.

Men nu tyder ny forskning på, at en lidt større indsats i træningstøjet kan reducere risikoen markant for at udvikle 5 ubehagelige sygdomme, nemlig brystkræft, tarmkræft, sukkersyge, hjertesygdom og slagtilfælde.

Beregn din MET-score

Forskerne opererer i studiet med begrebet MET som et udtryk for, hvor meget en aktivitet bidrager til dit samlede aktivetsniveau. At cykle til arbejde har fx en relativt lav MET-score på 4 pr. min, mens løb har en høj MET-score på 10 pr. min.

Hvis du gør som Sundhedsstyrelsen anbefaler og fx cykler 30 minutter om dagen og løber 2x20 minutter om ugen, opnår du således en ugentlig MET-score på 1240 (4x30x7+10x20x2).

Så meget skal der til

Forskerne har så regnet på, hvor høj en MET-score, der skal til for at sygdomsrisikoen sænkes mest muligt, og konklusionen er nærmest jo mere jo bedre. Den største effekt i forhold til indsatsen får du, hvis opnår et ugentlig MET-score på 3.000 altså over er dobbelt så meget som Sundhedsstyrelsens anbefaler.

Herefter flader effekten ud, men risikoen bliver stadig ved at dale jo højere MET-score du når – helt op til en score på 10.000!

Du kan eksempelvis nå et MET-score på de anbefalede 3.000 om ugen, hvis du hver dag cykler 25 minutter i frisk tempo, går på trapper i 5 min om dagen, går 25 minutter om dagen, løber en tur på 20 minutter 3 gange om ugen, laver 40 minutters havearbejde om ugen eller støvsuger i 30 minutter.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Hvilket sundhedsråd har du sværest ved at følge?

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: