Mand besvimet efter maratonløb
© Scanpix Reuters

Svækker hård motion immunforsvaret?

Der har i årens løb floreret rygter om hvorvidt immunforsvaret er nede efter en omgang hård motion som fx ved et maratonløb. Et britisk studie har nu afkræftet myten en gang for alle.

13. september 2018 af Redaktionen

Myte eller sandhed?

Det er en udbredt myte, at vi nemt bliver syge i timerne efter hård motion. Et nyt studie fra det engelske University of Bath påpeger, at tidligere studier af maratonløbere viser, at de er slemme til at overvurdere egen sygdomsfølelse. 

Når man testede løbernes spyt, kunne man konstatere, at under 1/3 af de maratonløbere, der mente, at de var blevet forkølede efter løbet, rent faktisk også havde sygdom i kroppen. 

Statistisk set var løbernes risiko for at blive syge omtrent den samme som for andre borgere i løbsbyen. Ifølge forskerne har løberne måske haft allergi eller fejltolket ømhed i fx svælget som forkølelse

Motion styrker immunforsvaret

En del af myten omkring motion og nedsat immunforsvar skyldes, at man har målt et fald i andelen af immunceller i blodet umiddelbart efter et løb. Men forsøg med mus har vist, at immuncellerne ikke går til grunde. 

De søger blot mod bl.a. lunger og tarm for at understøtte kroppen, hvor den har brug for ekstra immunforsvarshjælp. Fremtidige forsøg skal vise, om det samme sker i menneskekroppen.

Kilder: Frontiers in Immunology og New York Times

Vi anbefaler: Genialt løbebælte

Nu kan du opbevare din telefon, nøgler og kreditkort på en nem og sikker måde, når du træner. Med dette smarte bælte kan du nemlig have alle dine vigtige ting med på løbeturen, cyklen eller i fitnesscenteret. Bæltet har to lommer, der kan udvides og holder dine ting fast, så du slet ikke opdager, at du har dem med. Med de to lommer kan du desuden have dine nøgler i den ene, mens din telefon kan ligge sikkert og uden at blive ridset i den anden.

Den store lomme har en lille udgang dine høretelefoner på bagsiden, og så er bæltet vandafvisende, så dine ting ikke bliver våde. Lige nu kan du få det geniale bælte sammen med 2 numre af Danmarks bedste træningsmagasin, Aktiv Træning, for KUN 69,50 kr. (+29,50 kr. i porto og ekspedition) I ALT 99 kr. Du får også en digital løbeguide med masser af tips til, hvordan du bliver en hurtigere og bedre løber. Læs mere om tilbuddet her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: