Mand besvimet efter maratonløb
© Scanpix Reuters

Svækker hård motion immunforsvaret?

Der har i årens løb floreret rygter om hvorvidt immunforsvaret er nede efter en omgang hård motion som fx ved et maratonløb. Et britisk studie har nu afkræftet myten en gang for alle.

13. september 2018 af Redaktionen

Myte eller sandhed?

Det er en udbredt myte, at vi nemt bliver syge i timerne efter hård motion. Et nyt studie fra det engelske University of Bath påpeger, at tidligere studier af maratonløbere viser, at de er slemme til at overvurdere egen sygdomsfølelse. 

Når man testede løbernes spyt, kunne man konstatere, at under 1/3 af de maratonløbere, der mente, at de var blevet forkølede efter løbet, rent faktisk også havde sygdom i kroppen. 

Statistisk set var løbernes risiko for at blive syge omtrent den samme som for andre borgere i løbsbyen. Ifølge forskerne har løberne måske haft allergi eller fejltolket ømhed i fx svælget som forkølelse

Motion styrker immunforsvaret

En del af myten omkring motion og nedsat immunforsvar skyldes, at man har målt et fald i andelen af immunceller i blodet umiddelbart efter et løb. Men forsøg med mus har vist, at immuncellerne ikke går til grunde. 

De søger blot mod bl.a. lunger og tarm for at understøtte kroppen, hvor den har brug for ekstra immunforsvarshjælp. Fremtidige forsøg skal vise, om det samme sker i menneskekroppen.

Kilder: Frontiers in Immunology og New York Times

Aktiv Træning anbefaler: Effektivt træningssæt

Vil du have en stærk krop og undgå skader? Lige nu kan du få vores store træningssæt til en helt fantastisk intro-pris. Sættet består af et mavehjul, en træningsmåtte og træningselastikker samt en stor guide med øvelser, så du kan træne hele kroppen derhjemme. Derudover får du 3 numre af Danmarks bedste træningsmagasin, Aktiv Træning, som hver måned er proppet inspiration, motivation og gode råd til din træning. Og det bedste af det hele er, at du får det hele for KUN 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto – i alt 149 kr.) Det har aldrig været billigere at komme i form. Læs mere om det fantastiske tilbud her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: