© Istock

Test dig selv: Er dit mavefedt livsfarligt?

Noget mavefedt er værre end andet. Sådan afslører du, om du slæber rundt på den farlige slags.

3. maj 2016 af Martin Kreutzer og Jesper U. Larsen

Hvor farligt dit mavefedt er for din sundhed, afhænger i høj grad af, om det sidder lige under huden eller inde i bughulen, mellem dine indvolde.

Hvis fedtet sidder i bughulen, er det for alvor en tikkende bombe under helbredet, fastslår en lang række forskere i livsstilssygdomme.

Tjek, om du har for meget bughulefedt

Det er umuligt at opgøre det præcise omfang af bughulefedt uden at proppe dig i en dyr scanner. Men følgende faktorer indikerer, at du bærer rundt på alt for meget fedt mellem indvoldene:

a) Du har en livvidde, der ligger over 102 cm.? b) Din livvidde ændrer sig ikke nævneværdigt hen over ugen.? c) Din mave virker udspilet med forholdsvis små deller at hive fat i.

Så farligt er bughulefedtet

Der er flere grunde til, at bughulefedtet laver så meget ravage. For det første kan det lægge sig rundt om dine organer og på den måde virke hæmmende på deres funktion. Samtidig gør placeringen inde i bughulen, hvor kroppens store blodårer strømmer igennem, at fedtets skadelige stoffer vælter ud i blodbanen.

Kort sagt betyder det, at din risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme og sukkersyge er markant forhøjet.

Det gode er, at så snart du påbegynder en helhjertet indsats mod mavefedtet, forbedres hele din fysiske tilstand.

Har din træningstaske aftjent sin værnepligt? Få en lækker kvalitetstaske fra Salomon sammen med Aktiv Træning til en MEGET nedsat pris.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: