TEST: Tager du de sunde valg?

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13

1. Du er tørstig. Hvilken drik skal du vælge, hvis du vil have færrest kalorier?

Man handler grøntsager

2. Et glas cola (20 cl) indeholder 82 kcal. Det er ca. 10 kcal MINDRE end den tilsvarende mængde letmælk og 5 kcal. mindre end juicen. <br><br> Mælken indeholder dog også gode sager som protein og mineraler, mens juicen giver vitaminer. Den slags kan cola slet ikke prale af. En halv liter cola giver dig stadig ca. 200 kcal, så vil du spare kalorier, så sluk tørsten i vand.<br><br> Mælk er en god kilde til protein, men hvilken fødevarer rummer egentligt flest proteiner pr. 100g.

Man handler grøntsager

3. Tun i vand indeholder ca. 24 gram protein pr. 100 gram og er en meget rig proteinkilde. Steaken indeholder cirka 20 gram, mens ægget giver dig 15 gram.<br><br> Vi vil dog ikke anbefale, at du propper dig med tun i jagten på proteiner. Hvorfor vil vi egentligt ikke det?

Man handler grøntsager

4. Tun er en stor rovfisk. Den ligger højt i fødekæden og ophober derfor en del tungmetaller i sit kød gennem et langt liv. Derfor bør du kun spise en dåse tun om ugen. <br><br> Tunen er også en mager fisk, og dens indhold af sunde fiskeolier er meget lille. Hvilket fisk skal du vælge, hvis du vil have mest muligt fiskeolie.

Man handler grøntsager

5. Makrel er en fed fisk, og en rigtig god kilde til de sunde omega3 fedtsyrer. Det er faktisk lige meget, om du spiser den stegt, røget eller fra dåse. <br><br> Hvor mange gram fed fisk, skal du ifølge Sundhedsstyrelsen spise om ugen?

Man handler grøntsager

6. Du bør ifølge sundhedsstyrelsen få 200 gram fed fisk om ugen og 350 gram fisk i alt. Det klarer du nemt, hvis du spiser 1 dåse makrel, et par sildemadder og en lille laksesteak om ugen. <br><br> Alt den fisk er rig på sundt fedt og proteiner, men de indeholder ikke meget af det sidste såkaldte makronæringsstof. Hvad er det?

Man handler grøntsager

7. De tre makronæringsstoffer er fedt, protein og kulhydrat. Kulhydrat er populært sagt kroppens brændstof, og det, der forsyner muskler og hjerne med energi. <br><br> Du skal have cirka 3-400 gram kulhydrater om dagen. En god portion af dem får du gennem din morgenmad. Men hvilken morgenmad er så det sundeste valg?

Man handler grøntsager

8. Havregryn er ubetinget det sundeste valg. Havregryn er 100 pct. fuldkorn og er en ret uforarbejdet fødevare med masser af vitaminer og mineraler og godt med fibre.<br><br> Netop kostfibre spiller en central rolle for vores sundhed og sænker risikoen for en lang række sygdomme. Foruden fuldkornsprodukter er nogle grøntsager fulde af fibre, men hvilken af disse grøntsager er det bedste fibervalg?

Man handler grøntsager

9. Ærter er en af de groveste grøntsager og rummer næsten 6 gram kostfibre pr. 100 gram. Det er næsten 3 gange så meget som gulerødder og 10 gange så meget som agurk. Men ærterne kan dog ikke måle sig med andre fuldkornsprodukter, når vi snakker fibre. <br><br> Hvad skal du smide i kurven, hvis du vil have et ordentligt fiberboost?

Man handler grøntsager

10. Popkorn opfattes typisk som en usund snack, men de poppede majskerner er fulde af fibre, og laver du dem selv i en gryde med lidt olie og begrænset mængde salt er de faktisk helt sunde. Groft rugbrød, havregryn og knækbrød med rug er dog bedre og mere oplagte fiberkilder. <br><br> Hvis popcorn er den sundeste snack, hvilken af disse 3 er så den mest usunde?

Man handler grøntsager

11. Peanutsene er faktisk de mest kalorieholdig af de tre, men nødderne er også fulde af sundt fedt, fibre og gode proteiner. Desuden tyder meget på, at du ikke optager alle kalorierne fra peanutsene. <br><br> Kartoffelchipsene er ikke sunde, men er alligevel et bedre valg en flæskesværene, der indeholder næsten lige så mange kalorier som peanutsene og desuden giver dig næste 50 gram fedt og halvdelen af den anbefalede daglige mængde salt i en portion på 100 gram. <br><br> Hvor meget salt anbefaler Sundhedsstyrelsen egentligt, at vi maksimalt spiser om dagen?

Man handler grøntsager

12. Vi spiser i snit 8-10 gram salt om dagen. Det er 3 gram mere end de anbefalede 5-7 gram. <br><br> Kun 20 pct. af den salt, er noget vi selv putter i maden, resten kommer fra færdigvarer. Hvilken af disse produkter indeholder mest salt.

Man handler grøntsager

13. Der er op mod 2 pct. salt i cornflakes. Andre skjulte saltbomber er kiks, bagerbrød og købekage. <br><br> Hvad er egentligt den primære årsag til, at vi bør holde igen med saltet?

Man handler grøntsager

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: