Rødebede
© iStock

3 geniale rødder

Rodfrugter er et nemt og billigt værn mod sygdomme som diabetes, kræft og blodpropper. Find ud af, hvad de 3 bedste af disse supergrønsager gør for dig, og hvad du kan gøre ved dem for at bevare mest muligt af alt det gode.

9. november 2019 af Irene Brøndum & Hans Westhausen Gottlieb

Vinterens sundeste rødder

Her i Norden er klimaet ideelt til at dyrke rodfrugter, og i de kommende måneder bugner supermarkederne af den lækre og sunde vinterspise. Rødderne er kaloriefattige, men har et højt indhold af vitaminer og mineraler, der styrker dit immunforsvar, samt bitterstoffer, der bekæmper kræft. 

Her får du de 3 sundeste rødder:

1. Sød kartoffel styrker immun forsvaret 

Med sine 2,7 gram fibre pr. 100 gram rummer batat ret præcist dobbelt så mange fibre som kartoflen. Det er noget, der gavner både mætheden og fordøjelsen. 

Søde kartofler er desuden rige på betakarotin, der omdannes til A-vitamin, som styrker dit forsvar mod forkølelse og betændelser i slimhinderne. Spis de søde kartofler sammen med lidt fedt, fx en dip eller en sovs, så får du mest ud af deres søde fortrin.

Brug den til:
De er ikke så gode kogte på grund af deres melede konsistens, men de smager glimrende bagte eller friterede. Søde kartofler opbevares bedst uden for køleskabet.

2. Persillerod fylder dig med energi 

Persillerødder er rige på B-vitaminet folat og mineralet jern. Det gør dem særlig interessante for træningsfolket, for begge dele er vigtige, for at ilt kan transporteres rundt i kroppen. 

Undgå at drikke mælk, kaffe eller vin til maden, da du i så fald har sværere ved at optage røddernes jern. Ud over jern og B-vitamin giver persillerødder dig masser af fibre og kalium.

Brug den til:
Persillerod smager, som navnet antyder, en anelse af persille. Smagen er god til suppe og lasagne, ligesom den sunde rod er lækker i små råstegte tern, hvor den smager fortrinligt til både fisk, fjerkræ og kød. 

Persillerødder kan erstatte pastinakker i opskrifter, hvor du gerne vil have en friskere og mindre sød smag.

3. Rødbede gør dig hurtig 

Flere undersøgelser viser, at motionister løber både hurtigere og længere, hvis de indtager rødbede dagligt, eller umiddelbart inden der skal præsteres. 

Rødbede har nemlig et højt indhold af nitrat, som får dine blodårer til at udvide sig, så dit blodtryk holdes i ro, og du får lettere ved at optage ilt. Mere ilt vil få din træning til at føles mindre anstrengende.

Brug den til: 
De bordeauxrøde beder kan rives og spises som råkost. De kan bruges i suppe, laves til de herligste sprøde chips eller puttes i boller og kage. Saften kan du blande med æblesaft til en lækker juice. 

I syltet form kan rødbeder også spises til klassikere som leverpostej, pariserbøf og frikadeller.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Hvad vil du opnå med din træning inden for det næste år?

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: