Slowfood
© Thomas Dahl

6 geniale gryderetter

Sæt hverdagens madstress på pause, og giv dig i kast med vinterens kraftfulde slowfood – de boblende simregryder, der samler masser af smag, mens du tager en god lang træningstur i weekenden.

21. februar 2018 af Anders Karmark

Slow down med slow food

Slowfood er mad, der er fremstillet af gode, lokale råvarer og tilberedt med den tid, det tager. Er du vant til en hektisk hverdag med aftensmad, der kan laves og spises på ingen tid? Så tag en velfortjent pause i weekenderne og kom ned i tempo med 6 velsmagende gryderetter. Går det alt for langsomt, kan du jo løbe en god, lang tur, mens gryderetten simre.

Hvilken gryderet er du til?

Chicken gumbo
Vildtragout
Turbo-kyllingegryde 
Mørbradgryde
Chiligryde
Vegetargryde

Chicken gumbo
Chicken gumbo

Brug evt. lidt røgsalt som alternativ til bourbon.

© Thomas Dahl

Chicken gumbo

Med chili-ølpølser, cayennepeber, bladselleri, sweet potato, majs og bourbon.

Ingredienser (til 4 pers.):

6 kyllingeoverlår
100 g chili-ølpølser
2 store løg
4 fed hvidløg
1 grøn peberfrugt
½ bdt. bladselleri
200 g sød kartoffel
100 g majs fra dåse
1 dl bourbon
8 dl vand
1 tsk. cayennepeber
1 spsk. paprika
1 tsk. karry
2 spsk. olivenolie
Salt og peber

Sådan gør du:

  • Steg kyllingelårene i en forvarmet ovn ved 225 grader i 15 min.
  • Skær bladselleri, peberfrugt, sød kartoffel og chili-ølpølser i grove tern/stykker (ca. 1 x 1 cm).
  • Snit løg og hvidløg i fine tern, og sautér dem i 1 spsk. olivenolie.
  • Tilsæt bourbon, og lad det koge af i 30 sek.
  • Tilsæt de resterende ingredienser, kyllingelår og vand, og lad det simre ved middel varme i 45 min. Smag til med salt og peber.
  • Servér evt. med en salat af frisk kål vendt i lidt citronsaft og/eller et par skiver groft brød.

Nærings­indhold pr. person:

Energi: 425 kcal
Protein: 30,1 g
Fedt: 24,2 g
Kulhydrat: 25,5 g
Kostfibre: 6,3 g

Vildtragout
Vildtragout

Denne ret kan godt trække en god stærk chilipasta eller harissa, hvis man er til stærk mad.

© Thomas Dahl

Vildtragout

Med grove løg, enebær, jordskokker, gulerødder, mager bacon og rødvin.

Ingredienser (til 4 pers.):

600 g vildt (hjort, krondyr eller vildsvin) i tern på ca. 1,5 x 1,5 cm
2 store løg
4 fed hvidløg
200 g jordskokker
200 g gulerødder
100 g mager bacon (gerne tørsaltet)
100 g knoldselleri
2 dl rødvin
1 spsk. brun farin eller mørk sirup
2 laurbærblade
10 tørrede enebær
1,2 l vand
1 spsk. olivenolie
Salt og peber

Sådan gør du:

  • Skær bacon i tern på 0,5 x 0,5 cm.
  • Sautér vildtet på en meget varm forvarmet pande, til det har fået lidt farve, og tag det så af varmen.
  • Pres hvidløgene, og skær de øvrige grønsager i tern.
  • Sautér hvidløg og løg i en gryde, til det er lysebrunt. Tilsæt bacon, og lad det sautere med i 3-4 min.
  • Tilsæt rødvin, og lad det koge af i ca. 1 min. Tilsæt resten af in­gre­di­en­ser­ne, og lad det simre i 2-4 timer ved svag varme. Tilsæt vand undervejs. Smag til med salt og peber.
  • Server evt. groft brød eller naturris til retten.

Nærings­indhold pr. person: 

Energi: 389 kcal
Protein: 50 g
Fedt: 9,7 g
Kulhydrat: 27,4 g
Kostfibre: 4,8 g

Turbo-kyllingegryde
Turbo-kyllingegryde © Thomas Dahl

Turbo-kyllingegryde 

Med karry, pastinak, rød peber, ingefær og æbler.

Ingredienser (til 4 pers.):

600 g kyllingefilet i tern (1 x 1 cm)
2 store løg
2 fed hvidløg
1 rød peber
200 g pastinak
50 g ingefær
2 røde æbler
Saft og skal fra en ½ økolime
2 spsk. karry
2 spsk. sød chili
1 spsk. olivenolie
1 ds. kokosmælk
3 dl vand
Salt og peber

Sådan gør du:

  • Snit løg og hvidløg i fine tern. Skær pastinak, rød peber og æbler i tern, og riv limeskal og ingefær fint.
  • Sautér hvidløg og løg i olivenolie, tilsæt kyllingetern og karry. Lad det sautere, til kyllingeternene har fået lidt farve.
  • Tilsæt pastinak, kokosmælk, sød chili, limesaft og -skal samt ingefær, og lad det simre i 15-20 min. Smag til med salt og peber.
  • Tilsæt først æbler og peberfrugt, lige inden du serverer retten.
  • Servér evt. ris el. fuldkornsnudler til. 

Nærings­indhold pr. person: 

Energi: 542 kcal
Protein: 36,1 g
Fedt: 30 g
Kulhydrat: 36 g
Kostfibre: 6,5 g

Mørbradgryde
Mørbradgryde © Thomas Dahl

Mørbradgryde

Med paprika, perleløg, kalkunchorizo og champignon.

Ingredienser (til 4 pers.):

500 g svinemørbradbøffer
100 g kalkunchorizo
1 stort løg
2 fed hvidløg
100 g champignon
50 g perleløg (friskpillede eller fra glas)
1 spsk. paprika
1 ds. hakkede tomater
1 tsk. tørret timian
4 dl vand
1 spsk. olivenolie
Salt og peber
Hakket persille til pynt

Sådan gør du:

  • Snit løg og hvidløg fint. Skær champignoner i kvarte. Skær chorizo i tern på 1 x 1 cm.
  • Steg mørbradbøfferne i olivenolien på en meget varm forvarmet pande, til de er lysebrune på begge sider.
  • Tag dem af panden. Hæld den resterende olie i en gryde, og sautér løg og hvidløg, til de er blanke.
  • Tilsæt resten af ingredienserne samt mørbradbøfferne, og lad det hele simre i 45 min. under svag varme. Smag til med salt og peber.
  • Pynt med hakket persille, og servér med mos eller naturris.

Nærings­indhold pr. person:

Energi: 297 kcal
Protein: 34,7 g
Fedt: 13 g
Kulhydrat: 12,2 g
Kostfibre: 3,4 g
Chiligryde
Chiligryde

Lad gerne chiligryden simre i 3-4 timer. Husk at tilsætte vand undervejs. 

© Thomas Dahl

Chiligryde

Med oksekød, kidneybønner, grøn peber og porter.

Ingredienser (til 4 pers.):

600 g oksekød i tern (ca. 1,5 x 1,5 cm)
2 store løg
4 fed hvidløg
100 g kogte kidneybønner
1 grøn peberfrugt
2 modne tomater
100 g gulerod
50 g selleri
2 dl porter
6 dl vand
2 laurbærblade
1 spsk. brun farin
2 tsk. knust chili
1 spsk. olivenolie
Salt og peber
Hakket kruspersille til pynt

Sådan gør du:

  • Steg kødet af i olivenolien på en meget varm forvarmet pande, til det har fået lidt farve, og tag så kødet af panden.
  • Skær alle grønsager i grove tern (ca. 1 x 1 cm) bortset fra hvidløget, der skal snittes fint.
  • Hæld den resterende olie fra panden over i en gryde, og sautér løg og hvidløg, til de er blanke. Tilsæt porter, og lad det koge af i 1 min.
  • Tilsæt de resterende ingredienser, og lad det simre i 1,5 time ved svag varme. Smag til med salt og peber.
  • Pynt med persille.
  • Servér med groft brød, grønne linser eller en mos af rodfrugter.

Nærings­indhold pr. person: 

Energi: 352 kcal
Protein: 35,2 g
Fedt: 15,7 g
Kulhydrat: 20,2 g
Kostfibre: 5,2 g

Vegetargryde
Vegetargryde

En skefuld mager creme­fraiche vil også gøre sig fint her.

© Thomas Dahl

Vegetargryde

Med sorte bønner, linser, kikærter, spinat, kartofler, tomater og forårsløg.

Ingredienser (til 4 pers.):

1 stort løg
4 fed hvidløg
200 g kartofler
100 g kogte sorte bønner
100 g kogte linser
50 g revet ingefær
50 g kogte kikærter
100 g spinat
2 store tomater
2 spsk. tomatkoncentrat
1 spsk. paprika
1 spsk. karry
1 tsk. stødt spidskommen
1 spsk. garam masala
1 tsk. kanel
1 spsk. olivenolie
6 dl vand
Salt og peber

Sådan gør du:

  • Hak løg og hvidløg fint. Skær de resterende grønsager i tern på 1 x 1 cm.
  • Sautér løg og hvidløg i olivenolie i en gryde, til de er blanke.
  • Tilsæt de resterende ingredienser, og lad det hele simre i 30 min. under svag varme. Smag til med salt og peber samt lidt chili, hvis du er til spicy mad.
  • Pynt evt. med fintsnittede forårsløg, og servér med en kålsalat bestående af spidskål marineret i lidt citronsaft og med nogle solsikke- eller græskarkerner i. 

Nærings­indhold pr. person: 

Energi: 236 kcal
Protein: 10,5 g
Fedt: 5,5 g
Kulhydrat: 40,7 g
Kostfibre: 9,2 g

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: