Derfor er fisk god medicin mod demens

Fisk forebygger hjertekar-sygdomme, gigt, overvægt og fedme. Men fisk har også en anden overraskende, livsvigtig funktion for dit helbred.

21. marts 2016

I takt med, at vi bliver ældre, vokser antallet af os, der bliver ramt af den farlige hjernesygdom demens.

Heldigvis kan du gøre noget selv for at undgå at blive en del af den triste statistik. Ifølge et amerikansk forskningsstudie kan du nemlig reducere risikoen for hjernesygdommen Alzheimers, hvis du spiser fisk en enkelt gang om ugen.

Rig på omega 3-fedtsyrer

Forklaringen er, at fisken er rig på omega-3 fedtsyrer, der er sundt for hjernen. Forskerne var dog nervøse for, at det relativt høje kviksølvindhold, man netop finder i fisk, kunne opveje de sunde fedtsyrer. Men også ved denne hypotese blev de positivt overraskede.

I takt med, at de ældre forsøgspersoner afgik ved døden, udførte forskerne obduktioner af hjernerne. Rigtigt nok fandt de højere kviksølvniveauer hos fiskespiserne, men de kunne ikke se, at det havde haft en negativ effekt på hjernen. Til gengæld kunne de se, at fiskespiserne i langt lavere grad viste tegn på Alzheimers, eksempelvis i form af den farlige amyloid plak, der er protein ophobninger, som langsomt ødelægger hjernen.

Så kort sagt: Hvis du er i tvivl om, hvad du skal spise til aftensmad, så smut forbi din lokale fiskehandler - det bliver din hjerne glad for.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: