Mand der griller.
© iStock

Gør grillmaden sundere

Eksperter mener at for meget kød i store mængder ikke sundt. Byt derfor bøffen ud med fjerkræ eller fisk og spis godt med grøntsager til. Det gør dit grillmåltid en del sundere.

20. juli 2019 af Hans Westhausen Gottlieb

Hvordan gør jeg grillmaden sundere?

I sommermånederne tænder jeg op i grillen ca. 3-4 gange om ugen, men jeg har læst, at det ikke er sundt. Hvor ofte må jeg grille, og hvordan gør jeg grillmaden sundere?

SVAR: Det er svært at fastsætte en klar grænse for, hvor ofte det er sundhedsmæssigt o.k. at grille. Der er dog flere ting omkring grillmåltiderne, som er værd at være obs på. 

Det er især kødet, der får den sundhedsmæssige kæde til at hoppe af, når vi griller. Grillpølser, fedtmarmorerede steaks og hakkebøffer er blandt vores absolutte favoritter, og de er alle ret fede. Alt for store mængder rødt kød øger også din risiko for at udvikle visse kræftformer. 

For at forebygge bl.a. tarmkræft anbefaler eksperterne faktisk, at vi holder os under 500 gram rødt kød om ugen – en mængde kød, mange sætter til livs i løbet af blot 2 grillaftener.

Rødt kød er i den forbindelse alt kød fra firbenede dyr som ko, gris og lam. Derfor skal du ofte bytte det røde kød ud med fjerkræ, fisk og andet godt fra havet. På den måde har du allerede givet grillmåltidet et markant løft. Mindre kød giver også mere plads til grønsager, som vil højne sundheden yderligere.

6 tips til sundere grillmad 

  1. Spis mindre kød – vælg kvalitet i stedet for kvantitet. Husk, at det marinerede kød i køledisken også er det ældste. 
  2. Vælg grillpølser med et kødindhold på min. 70 pct. 
  3. Grill med indirekte varme, så der ikke dannes så mange skadelige stoffer. Lægger du kødet lige over kullene, antænder fedtet flammer, der branker kødet og udvikler skadelige stegemutagener. 
  4. Snup en lækker salat som forret. Det kickstarter den naturlige appetitregulering, så du spiser mindre kød. 
  5. Husk masser af tilbehør i form af rå og grillede grønsager. 
  6. Drop de næringsfattige hvide flutes.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: