Sund morgenmad - det skal du spise
Sådan spiser du sundt om morgenen

Du ved sikkert godt, at wienerbrød ikke er super sund morgenmad - men hvad er så?

© Colourbox

Hvad er god og sund morgenmad?

Hvad er sund morgenmad? Det kan du blive klogere på her. Du kan bl.a. se vores 3 bedste bud på sund morgenmad.

Sund morgenmad - sådan!

Sund morgenmad giver din krop en god start på dagen. 

Få gode ideer til nogle af de sunde basisprodukter, du kan vælge til morgenmad - og lad dig inspirere af 5 bud på, hvordan du tvister din morgenmad over i den sunde retning.

Indhold

3 bud på gode basisprodukter til en sund start

Tvist din morgenmad i den sunde retning:

Er morgenmaden dagens vigtigste måltid?

Du har sikkert hørt, at morgenmaden er dagens vigtigste måltid. Men er det nu også sandt?

Svaret er nej, morgenmaden er ikke vigtigere end dagens øvrige måltider. 

Det vigtige er altså ikke, om du spiser morgenmad eller ej. 

Når det så er sagt, kan vi alligevel godt anbefale, at du spiser en god og sund morgenmad, så din krop får noget at arbejde med, og så du kan føle dig mæt i lang tid.

3 bud på gode basisprodukter til en sund start

1. Havregryn er supersund morgenmad: De små gryn er nemlig spækket med gode kulhydrater, sunde fedtstoffer, protein og opløselige kostfibre, der er godt brændstof til resten af dagen og holder dig mæt i lang tid.

2. Æg er super sund morgenmad: Er du ikke til havren, så prøv fx en lille omelet eller spejlæg af to æg med et stykke fuldkornsrugbrød og 200 gram peberfrugt til. Ægget bidrager med proteiner, der holder dig mæt, og rugbrødet har gode kulhydrater og er fuld af magnesium.

3. Syrnede mælkeprodukter er super sund morgenmad: Et andet bud på nærende og slankende morgenmad er to dl skyr eller A38 med et småtskåret æble og 15 hasselnødder ovenpå. Skal den forsødes, så dryp lidt akaciehonning ovenpå, eller drys med lidt kanel.

Tvist din morgenmad i den sunde retning

Ind med det sunde - ud med de tomme kalorier. Vi giver dig fem gode bud på, hvordan du kan gøre din sædvanlige morgenmad langt sundere.

Havregrød, Havregryn, Rosiner, Kaffe
Havregryn med rosiner.

En sund klassiker.

Havregryn i stedet for cornflakes

UD MED: Cornflakes med sukker eller franskbrød med smør og ost og 1 kop kaffe.

IND MED: Havregryn med mælk og rosiner og 1 kop kaffe.

God, fordi: Havregryn er geniale, da de rummer pæne mængder yderst sunde fedtstoffer. Samtidig er de en rigtig god proteinkilde, der supplerer mælkens proteiner helt fortræffeligt. Rosinerne er et super alternativ til sukker, for de tørre druer er sprængfyldte med immunforsvarsstyrkende antioxidanter. En beskeden lille pakke dækker faktisk 10 procent af hele dit dagsbehov og giver dig desuden godt med kostfibre. Kaffen er prikken over i’et, der ikke kun sender opkvikkende koffein ud i blodet, men også bidrager med ekstra antioxidanter.

Endnu bedre, hvis: Du vælger den grovvalsede variant, der kræver mere mættende tyggeaktivitet på grund af den rustikke konsistens. Vælg minimælk eller skummetmælk til dine gryn. Det sparer dig for mælkens fedtkalorier. Fedtet bør du hellere få ved at drysse finthakkede mandler henover.

Cornflakes med mælk smager super godt, men er måske ikke det sundeste valg. Læs hvorfor.

Cultura naturel, frugt og grov mysli
Antioxidanter fra morgenstunden.

Vælg natural i stedet for sukkersødet og top af med frugt og mysli.

Cultura frem for sukkersødet yoghurt

UD MED: Sukkersødet yoghurt med honningristet mysli og 1 glas juice.

IND MED: Cultura naturel med 2 stykker frugt og grov mysli.

God, fordi: Culturaen er genial, for den giver dig ikke kun mættende proteiner og knoglestyrkende kalcium, men også mange probiotiske bakterier, som gavner din tarmflora. Det er ifølge forskere både til gavn for immunforsvaret, fordøjelsen, kolesteroltallet og livvidden. Frugten er kilde til antioxidanter og en kaloriefattig vej til et fyldigt måltid. Så er der myslien, der giver dig fiberrige korn og nødder, der er rige på sunde fedtstoffer, og tørret frugt, der sprudler af antioxidanter.

Endnu bedre, hvis: Du laver din egen grove mysli af grovvalsede havregryn, All-Bran Flakes, rosiner og tørrede blåbær samt grofthakkede valnødder og mandler. Her styrer du selv sammensætningen af sunde råvarer, og du undgår det sukker og fedt, som mange producenter tilsætter deres mysli. På den måde byder du kroppen den bedst mulige næring.

Rugbrød og 1 æg
Masser af proteiner.

Spis æg med dit rugbrød.

Brug æg som pålæg

UD MED: Ristet rugbrød med ost og smør.

IND MED: Rugbrød og 1 æg, ca. 200 gram frisk frugt og 1 krus te.

God, fordi: I sin ferske form giver rugbrødet dig godt med energigivende kulhydrater, og modsat det ristede rugbrød er der ikke nogen grund til at bekymre sig om de akrylamider, der dannes ved ristning af brødet. Brødets mange rugfibre er også guf for din tarms funktion, og samtidig har de vist sig at kunne påvirke leverens kolesterolproduktion i en gunstig retning. Ægget er en ernæringsmæssig perle, som på fornemste vis kombinerer særdeles mættende proteiner med yderst sunde fedtstoffer. Deres gunstige indvirkning på kredsløbet opvejer så rigeligt det kolesterol, som følger med blommen. Teen topper det sunde måltid af ved ligesom frugten at smække en hel masse antioxidanter ud i din blodbane.

LÆS OGSÅ: Æg er sundt – se hvorfor du skal spise løs!

Endnu bedre, hvis: Du kommer Becel på dit rugbrød. Lidt smør skader såmænd heller ikke, men Becel indeholder såkaldte plantesteroler, der har en dokumenteret evne til at sænke dit kolesteroltal. Spejler du dit æg, så benyt gerne en neutral rapsolie. Den tåler fint stegetemperaturen og sikrer, at du ikke får overdøvet æggets smag.

grovbolle med frugtrig marmelade
Fuldkorn mætter længere.

Giv din krop noget at arbejde med. 

Skift det hvide brød ud med det grove

UD MED: 1 bolle med smør og syltetøj.

IND MED: 1 grovbolle med frugtrig marmelade og 2-3 skiver mager skæreost samt 1 rød peberfrugt.

God, fordi: Grovbollen giver dig godt med fordøjelsesfremmende kostfibre. Andre kvaliteter er et pænt indhold af B-vitaminer og jern og selvfølgelig en ordentlig spandfuld energigivende kulhydrater. Marmeladen giver saft og sødme til måltidet samt lidt antioxidanter. Dem får du dog primært fra peberfrugten. Osten er måltidets helt store scoop, for den bidrager med lige så mange mættende proteiner, som tilfældet er for samme mængde kød.

Endnu bedre, hvis: Du går efter boller af hvid hvede, der er en fuldkornshvedesort, som giver mere luftige boller end traditionel fuldkornshvede. Med hvid hvede kan producenten smække mere fuldkornsmel i grovbollen, og det gavner de ernæringsmæssige kvaliteter.

banan, grovbolle med smør og caffelatte

Drop croissanten

UD MED: 1 croissant og 1 caffelatte.

IND MED: 1 banan, 1 grovbolle med smør og 1 caffelatte med minimælk.

God, fordi: Bananen mætter bedre end anden frugt, mens du halser af sted på jobbet. Grovbollen er et lille kompromis, for rugbrød havde været bedre. Med smør på får du dog alt andet lige godt med langsomme kulhydrater, der mætter vedvarende. Det er godt at ty til den magre latte for at holde fedtkalorierne nede, samtidig med at der hives mættende proteiner indenbords, som stimulerer forbrændingen.

Endnu bedre, hvis: Du erstatter grovbollen med fuldkornsrugbrød og dropper smørret til fordel for lidt skinkepålæg.

Læs også: 5 gode råd til en sund morgenmad

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: