Grøntsager
© iStock

Hvad er kostfibre?

Kostfibre findes i alle madvarer fra planteriget, og giver råvarerne en fast struktur. Kostfibrene er planters cellevægge og fungerer som et skelet for cellerne, hvis formål er at holde sammen på planten.

26. juni 2018 af Martin Kreutzer

Det består kostfibre af

Planters skelet

Kostfibre er planters cellevægge. Det vil sige, at de fungerer som en slags skelet for cellerne og har til formål at holde sammen på planterne. 

Vegetabilske fødevarer

Kostfibre findes i alle fødevarer fra planteriget, hvor de bl.a. har til opgave at give råvarerne en fast struktur. Når du gumler fuldkorn eller sender kæberne på overarbejde med en skål gulerødder, er det fibrene, der giver tænderne modstand. Det betyder dog ikke, at fibrene kun gemmer sig i sprøde råvarer. Fx er bløde frugter og bær også spækket med fibre. 

Ufordøjelige kulhydrater 

Modsat almindelige kulhydrater bliver kostfibre ikke nedbrudt af mave-tarm-kanalens fordøjelsesenzymer. Fibrene når derfor relativt uforandrede gennem tarmsystemet. 

Opløselige vs. uopløselige 

Der findes to slags fibre: de opløselige og de uopløselige. De findes begge i alle vegetabilske fødevarer, men forholdet mellem dem varierer fra råvare til råvare. Grahamsmel har fx et højt indhold af uopløselige fibre, der primært fremmer fordøjelsen, mens rugbrød har flest opløselige, der både gavner fordøjelsen og mætheden. 

Vi anbefaler: Genialt løbebælte

Nu kan du opbevare din telefon, nøgler og kreditkort på en nem og sikker måde, når du træner. Med dette smarte bælte kan du nemlig have alle dine vigtige ting med på løbeturen, cyklen eller i fitnesscenteret. Bæltet har to lommer, der kan udvides og holder dine ting fast, så du slet ikke opdager, at du har dem med. Med de to lommer kan du desuden have dine nøgler i den ene, mens din telefon kan ligge sikkert og uden at blive ridset i den anden.


Den store lomme har en lille udgang dine høretelefoner på bagsiden, og så er bæltet vandafvisende, så dine ting ikke bliver våde. Lige nu kan du få det geniale bælte sammen med 2 numre af Danmarks bedste træningsmagasin, Aktiv Træning, for KUN 69,50 kr. (+29,50 kr. i porto og ekspedition) I ALT 99 kr. Du får også en digital løbeguide med masser af tips til, hvordan du bliver en hurtigere og bedre løber. Læs mere om tilbuddet her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: