Grøntsager
© iStock

Hvad er kostfibre?

Kostfibre findes i alle madvarer fra planteriget, og giver råvarerne en fast struktur. Kostfibrene er planters cellevægge og fungerer som et skelet for cellerne, hvis formål er at holde sammen på planten.

26. juni 2018 af Martin Kreutzer

Det består kostfibre af

Planters skelet

Kostfibre er planters cellevægge. Det vil sige, at de fungerer som en slags skelet for cellerne og har til formål at holde sammen på planterne. 

Vegetabilske fødevarer

Kostfibre findes i alle fødevarer fra planteriget, hvor de bl.a. har til opgave at give råvarerne en fast struktur. Når du gumler fuldkorn eller sender kæberne på overarbejde med en skål gulerødder, er det fibrene, der giver tænderne modstand. Det betyder dog ikke, at fibrene kun gemmer sig i sprøde råvarer. Fx er bløde frugter og bær også spækket med fibre. 

Ufordøjelige kulhydrater 

Modsat almindelige kulhydrater bliver kostfibre ikke nedbrudt af mave-tarm-kanalens fordøjelsesenzymer. Fibrene når derfor relativt uforandrede gennem tarmsystemet. 

Opløselige vs. uopløselige 

Der findes to slags fibre: de opløselige og de uopløselige. De findes begge i alle vegetabilske fødevarer, men forholdet mellem dem varierer fra råvare til råvare. Grahamsmel har fx et højt indhold af uopløselige fibre, der primært fremmer fordøjelsen, mens rugbrød har flest opløselige, der både gavner fordøjelsen og mætheden. 

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: