Brød, pasta, ris, havregryn
Groft og godt.

Fuldkorn er bare en af mange gode kilder til fibre. Find dem også i fx frugt, grønt og nødder. 

© Foto: iStock

6 grunde til at spise kostfibre

En af de største gevinster ved at spise frugt, grønt og fuldkorn er, at de tanker dig op med kostfibre. Men hvad er det helt præcist, de fabelagtige fibre udretter i kroppen? Her er 6 rigtig gode grunde til at spise fiberrigt.

8. juli 2022 af Martin Kreutzer

Du holder fjenderne på afstand

Mange kostfibre er opløselige og suger en masse vand til sig. Det er bl.a. det, du oplever, når du koger havregrød. Nede i tarmen sørger den grødlignende masse for at beskytte dig mod skadelige stoffer som tungmetaller og pesticider. Når de ligger i den våde masse, er der nemlig mindre risiko for, at de får berøring med tarmens vægge, hvor de kan fremprovokere skader og sygdom. Det er bl.a. årsagen til, at Kræftens Bekæmpelse anbefaler indtagelse af frugt, grønt og fuldkorn.

Du får god fordøjelse

De fleste tarmforskere er enige om, at det er optimalt med et stort toiletbesøg en til to gange om dagen. Her spiller kostfibrene en central rolle, for de opløselige fibre bidrager til en blød masse, der har nemt ved at krænge sig gennem tarmens snoninger. En anden type kostfibre, der er uopløselige, prikker til tarmens inderside. Det stimulerer tarmens rytmiske bevægelser, som skubber indholdet afsted, og forebygger dermed forstoppelse.

Hvor får vi fibre fra?

Det er en god idé at få masser af kostfibre i løbet af dagen. Du skal gerne op på 35-45 gram dagligt. Fortrinlige kilder er bl.a.:

  • Fuldkornsprodukter som rugbrød, havregryn, fuldkornspasta og brune ris. 
  • Tørrede bælgfrugter som bønner, linser og kikærter. 
  • Frugt, herunder gerne solbær, hindbær og avocado. 
  • Grøntsager, gerne grove typer som ærter, grønkål og broccoli. 
  • Nødder og kerner – fx mandler, hasselnødder og solsikkefrø. 


Du fodrer de sunde bakterier

Kostfibre beskrives ofte som ‘ufordøjelige planterester’. En del fibre kan dog i et vist omfang fordøjes af tarmens sunde bakterier, der bruger dem som næring og formerer sig, når de fodres med kostfibre. Fibrene fungerer således som præbiotika, der bidrager til en styrkende tarmflora.

Du holder styr på dit kolesterol

Blodets indhold af kolesterol sænkes, når du spiser mange kostfibre. Én forklaring er, at kostfibrene hindrer kolesterol fra maden i at blive fuldt optaget. Vigtigere er dog, at visse kostfibre, som du bl.a. finder i havre, rug og byg, danner en gel i tarmen, som binder galdesalte. Det får leveren til at producere flere galdesalte, og til det skal den bruge kolesterol. Herigennem trækker fibrene kolesteroltallet ned – i særlig grad det usunde LDL-kolesterol. Anbefalingen om at spise minimum 75 gram fuldkorn om dagen bunder bl.a. i den kredsløbsplejende effekt af fibrene. 

Du bliver mæt længe

Kostfibre kan hjælpe dig med at holde vægten, da du får en bedre mæthedsfornemmelse, når du spiser fiberrigt. Der skal tygges ekstra meget på de fiberrige madvarer, hvilket betyder, at du spiser langsommere, og selve tyggeaktiviteten sætter gang i produktionen af mæthedshormoner. I mavesækken og tarmen fylder fibrene godt op, hvilket sætter yderligere gang i mæthedssignalerne. Måltidet optages desuden langsommere, så mætheden er mere vedvarende. Og så koster det faktisk også lidt kalorier at få fibrene gennem systemet.

Du får et mere stabilt blodsukker

Spiser du mange kostfibre, får du per automatik et mere stabilt blodsukker. Det skyldes, at tarmsystemets fordøjelsesenzymer er længere tid om at komme ind til kulhydraterne, når de er pakket ind i kostfibre. Effekten er så udpræget, at man finder en målbar forbedring af blodsukkerkontrollen hos diabetikere, men også raske personer vil have gavn af et mere stabilt blodsukker. 

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: