Hvad er fedt?
Fedt er den samlede betegnelse for tre grupper fedtstoffer, som adskiller sig ved deres kemiske struktur: mættet fedt, enkeltumættet fedt og flerumættet fedt. Her findes der undergrupper, fx forskellige typer flerumættet fedt, hvoraf nogle i større mængder kan forringe din sundhed, mens andre fremmer den. Heldigvis behøver du ikke at kunne hitte rede i de forskellige fedtsyrer, så længe du vælger de rigtige råvarer. Tjek den lille råvareguide om fedtkilder her til sidst i afsnittet om fedt.
Hvor meget fedt skal jeg have?
Fedt bør udgøre 20-35 pct. af dagens samlede kalorieindtag. For vores gennemsnitsperson vil det således svare til omkring 50-85 g fedt om dagen.
Hvorfor har jeg brug for fedt?
Hver eneste celle i din krop består Hver eneste celle i din krop består af fedtsyrer, og flere af dem er livsvigtige for dig. Samtidig indgår fedtsyrer bl.a. i opbygningen af hormoner og enzymer, de hjælper med optagelsen af mikroskopiske næringsstoffer og medvirker til at styrke immunforsvaret.
Vil du gerne sætte skub i din fedtforbrænding? Se her, hvordan du gør.
Hvornår er fedt særlig vigtigt?
Fedt gavner optagelsen af fx vitaminer fra de grønsager, du også indtager i din daglige kost. Spis derfor altid fedt sammen med salat, fx i form af en olie-eddike-dressing, avocado eller nødder. Fede fisk, nødder, avocado og oliven er gode at skrue op for, hvis der er inflammation i kroppen. Sunde fedtsyrer, evt. suppleret med fiskeoliekapsler, kan gøre en stor forskel.
Hvilke råvarer giver mig fedt?
Du finder fedt i et væld af madvarer. For din sundhed er det afgørende, hvor meget fedt du spiser, hvilke fedtsyrer du spiser, og hvilke du går i en stor bue udenom.
4 former for fedt
1. Sundt plantefedt finder du i nødder, avocado, oliven og rapsolie. Spis løs, så længe der er plads i dit kalorieregnskab. Spis løs!
2. Omega-3-fedt finder du i fede fisk som makrel, sild, laks og hellefisk samt i hørfrø, rapsolie og valnødder. Spis det dagligt!
3. Mættet fedt findes i mejeriprodukter og kød. Begræns indtaget af fede produkter fra denne kategori. Et stykke fed ost er o.k. Begræns dit indtag!
4. Plantefedt i vindruekerne, majs, tidsel og solsikkeolie bør du skrue ned for. Vælg pestoer, dressinger osv., der er lavet på raps eller olivenolie. Begræns dit indtag!