© istock

Alt hvad du skal vide om fedt

Fedt! Her er en stor guide til det vigtige næringsstof

3. november 2020 af Martin Kreutzer

Hvad er fedt? 

Fedt er den samlede betegnelse for tre grupper fedtstoffer, som adskiller sig ved deres kemiske struktur: mættet fedt, enkeltumættet fedt og flerumættet fedt. Her findes der undergrupper, fx forskellige typer flerumættet fedt, hvoraf nogle i større mængder kan forringe din sundhed, mens andre fremmer den. Heldigvis behøver du ikke at kunne hitte rede i de forskellige fedtsyrer, så længe du vælger de rigtige råvarer. Tjek den lille råvareguide om fedtkilder her til sidst i afsnittet om fedt. 

Hvor meget fedt skal jeg have? 

Fedt bør udgøre 20­-35 pct. af dagens samlede kalorieindtag. For vores gennemsnitsperson vil det således svare til omkring 50­-85 g fedt om dagen.

Hvorfor har jeg brug for fedt? 

Hver eneste celle i din krop består Hver eneste celle i din krop består af fedtsyrer, og flere af dem er livsvigtige for dig. Samtidig indgår fedtsyrer bl.a. i opbygningen af hormoner og enzymer, de hjælper med optagelsen af mikroskopiske næringsstoffer og medvirker til at styrke immunforsvaret. 

Hvornår er fedt særlig vigtigt? 

Fedt gavner optagelsen af fx vitaminer fra de grønsager, du også indtager i din daglige kost. Spis derfor altid fedt sammen med salat, fx i form af en olie­-eddike­-dressing, avocado eller nødder. Fede fisk, nødder, avocado og oliven er gode at skrue op for, hvis der er inflammation i kroppen. Sunde fedtsyrer, evt. suppleret med fiskeoliekapsler, kan gøre en stor forskel.

Hvilke råvarer giver mig fedt? 

Du finder fedt i et væld af madvarer. For din sundhed er det afgørende, hvor meget fedt du spiser, hvilke fedtsyrer du spiser, og hvilke du går i en stor bue udenom.

4 former for fedt

1. Sundt plantefedt finder du i nødder, avocado, oliven og rapsolie. Spis løs, så længe der er plads i dit kalorieregnskab. Spis løs!

2. Omega-3-fedt finder du i fede fisk som makrel, sild, laks og hellefisk samt i hørfrø, rapsolie og valnødder. Spis det dagligt!

3. Mættet fedt findes i mejeriprodukter og kød. Begræns indtaget af fede produkter fra denne kategori. Et stykke fed ost er o.k. Begræns dit indtag!

4. Plantefedt i vindruekerne­, majs­, tidsel­ og solsikkeolie bør du skrue ned for. Vælg pestoer, dressinger osv., der er lavet på raps­ eller olivenolie. Begræns dit indtag! 

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Hvad vil du opnå med din træning inden for det næste år?

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: