© Istock

Forskning: Gluten skader IKKE din træning

Forskere har undersøgt, hvad glutenfri kost gør for vores fysiske præstationer. Hvis du er gluten-fornægter, så vil resultatet skuffe dig.

28. januar 2016

Det er populært at droppe gluten. Men du skal ikke hoppe med på bølgen ud fra en forventning om, at det gør dig hurtigere i løbeskoene eller på cyklen. Et nyt studie viser nemlig, at man ikke bliver en bedre atlet af at spise glutenfrit.

Tidligere undersøgelser har vist, at mange sportsfolk dropper gluten, fordi de tror, at glutenfri kost er sundere, at det kan booste præstationerne, og at det kan hjælpe mod de maveproblemer som oppustethed, kvalme og diarré, som mange atleter døjer med i forbindelse med hård træning.

I det nye studie satte forskere fra Australien og Canada sig for at efterprøve disse påstande og undersøge, hvordan en glutenfri diæt i virkeligheden påvirker atleter. De rekrutterede 13 cykelryttere, som ikke havde fået konstateret nogen form for glutenallergi eller -intolerance.

Forsøget gik ud på, at deltagerne i en uge spiste helt glutenfrit, og i en anden uge spiste de en kost med meget gluten. Forskerne havde udviklet en særlig måltidsbar i to varianter – en uden gluten og en med et højt glutenindhold – med nøjagtig samme smag. Så deltagerne i studiet havde ingen mulighed for at vide, hvilken af ugerne de var på glutenfri kost.

Det viste sig, at der ikke var nogen som helst forskel på effekten af den glutenfri og glutenrige diæt – hverken når det gjaldt atleternes præstationsevne, graden af inflammation i kroppen eller deres velbefindende og problemer med fordøjelsen.

Nu var det et ret lille og kortvarigt studie, så forskerne kan ikke sige med sikkerhed, hvordan glutenfri kost påvirker atleter på længere sigt. De tør dog godt konkludere, at det ikke er nogen mirakelkur at gå glutenfri, hvis man ikke tilhører den lille del af befolkningen, der er allergiske eller intolerante over for proteinet.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: