Kvinde der er ved at give op.
© iStock

Slankemyte: Man taber sig med hård træning

Kan det passe, at man taber sig, hvis hvis man går til stålet med spinning, intensive løbeture og anden kardiotræning flere gange om ugen? Få svaret når vi går tæt på en af de mest gængse slankemyter.

1. juni 2018 af Martin Kreutzer

Taber man sig ved hård træning?

Kampen mod de overflødige kilo kan være svær, og den bliver ikke nemmere af, at du skal navigere igennem en jungle af myter, skrøner og halve sandheder om vægttab.

Den falske teori

Når pulsen ryger i vejret, brænder du en masse kalorier af. Der kan nemt ryge 500-1.000 kcal på en enkelt time, og da vægttab handler om kalorieforbrug (et minus på 7.000 kcal giver 1 kg fedttab), vil flittig træning hjælpe dig lige lukt til fedttab.

Fakta

Vores krop er en snedig rad, der konstant prøver at sikre status quo eller øget ydeevne. Når du angriber energidepoterne, kompenserer den derfor direkte ved at skrue op for appetitten. Det gælder især ved intensiv træning, hvor energien hentes fra kroppens sparsomme kulhydratdepoter. 

Talrige forsøg har dokumenteret, at de fleste mennesker vil indhente de forbrændte kalorier ved simpelthen at spise mere hen over det næste døgns tid eller to. Kompensationsgraden er helt oppe på 100-125 procent, så i praksis risikerer du at spise dig federe efter træning, hvis du ikke passer på.

Løsning

Det bedste, du kan gøre for at sikre et vægttab, er at tage hånd om kosten, samtidig med at du træner flittigt. Væn dig til at spise sund og nærende mad, og skip helt bevidst alt det, der frister, med tomme kalorier, for det er ofte her, det går galt. En Snickers ryger trods alt ned på 10 procent af den tid, det tager at træne den af igen!

Ud over at give kosten fokus kan du også overveje din træningsstrategi. Både styrketræning, lavintens motion (fx raske gåture) og til en vis grad HIIT (højintensiv intervaltræning) er mindre appetitprovokerende end kontinuerlig intensiv træning. 

Typisk er kompensationsgraden ‘kun’ 50-75 procent af de forbrændte kalorier, så her har du en reel chance for at tabe dig uden at være ekstra opmærksom på kosten.

Vi anbefaler: Genialt løbebælte

Nu kan du opbevare din telefon, nøgler og kreditkort på en nem og sikker måde, når du træner. Med dette smarte bælte kan du nemlig have alle dine vigtige ting med på løbeturen, cyklen eller i fitnesscenteret. Bæltet har to lommer, der kan udvides og holder dine ting fast, så du slet ikke opdager, at du har dem med. Med de to lommer kan du desuden have dine nøgler i den ene, mens din telefon kan ligge sikkert og uden at blive ridset i den anden.


Den store lomme har en lille udgang dine høretelefoner på bagsiden, og så er bæltet vandafvisende, så dine ting ikke bliver våde. Lige nu kan du få det geniale bælte sammen med 2 numre af Danmarks bedste træningsmagasin, Aktiv Træning, for KUN 69,50 kr. (+29,50 kr. i porto og ekspedition) I ALT 99 kr. Du får også en digital løbeguide med masser af tips til, hvordan du bliver en hurtigere og bedre løber. Læs mere om tilbuddet her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: