Armmuskler, Mand, Close-up
© Colourbox

Spis dig til større bøffer

Efter hård træning skriger din krop på protein til de slidte muskler. Tjek 9 nemme udskiftninger, der øger dit proteininput

12. maj 2010 af Martin Kreutzer

Hård træning smadrer dine muskler godt og grundigt. Men selvom det umiddelbart lyder grumt, er det yderst hensigtsmæssigt, da ødelæggelserne sender besked til kroppen om, at den fluks må vokse sig stærkere.

For at det kan ske, kræver det først og fremmest, at du efter træning sender friske 'byggeklodser' ud i blodet. Det sker primært i form af proteiner fra maden. Får du ikke proteinbehovet dækket efter træning, vælger kroppen en langt mere destruktiv vej til at hente byggematerialer: Den kannibaliserer på andre friske, store muskler.

Forklaringen er, at kroppen ikke kan kompensere for en eventuel proteinmangel på nogen anden måde, da du hverken har proteindepoter eller evnen til at danne protein af fedt, kulhydrat eller andre næringsstoffer.

Resultatet er altså, at får du ikke protein nok, vil din muskeludvikling stå fuldstændig i stampe. Lidt forenklet kan man sige, at det kræver indtag af store bøffer at få store bøffer, og det gælder ikke kun inden for styrketræning.

De seneste års forskning viser, at personer, der konditionstræner, ligeledes har behov for masser af protein. I perioder med hård konditionstræning som fx intervaltræning og tempoløb skal man have 1,3-1,5 gram protein pr. kg, man vejer. Ved tung styrketræning løftes behovet til 1,7-2 gram pr. kg kropsvægt.

Det vil sige, at en løber på 75 kg i runde tal har behov for 100-115 gram protein om dagen, mens bodybuilderen på 85 kg har behov for 145-170 gram.

Det er ikke ligegyldigt, hvor du får dine proteiner fra. Ikke alle matcher din fysiologi. Vil du være på den sikre side, så gå efter de animalske kilder. De har nogenlunde samme fordeling af aminosyrer, som kroppen bygger sit væv op af.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: