Mand med store muskler, løfter vægt, en mand, fitnesscenter, close up

Ti gode jernkilder

Mænd, der træner, skal sørge for at få nok jern. Heldigvis er det nemt at skrue op for jernindtaget.

11. maj 2010 af Martin Kreutzer

Mangel på jern kan føre til dårlig form og en permanent træthedstilstand.

Derfor stiger dit jernbehov:

  • Du danner mere blod Jern er en vigtig del af vores blod. Når du træner, øger kroppen mængden af blod med en halv til en hel liter. Det skyldes, at kroppen både har brug for mere væske og flere røde blodlegemer, der kan transportere ilt rundt i kroppen.

  • Du smadrer røde blodlegemer Under løb, hop og spring sker der angiveligt en pulverisering af røde blodlegemer i fodsålerne, når fødderne rammer underlaget. Ødelæggelsen er formentlig ikke stor, men får du ikke hevet friske jernforsyninger indenbords, kan det alligevel være med til at skabe jernmangel, hvor ikke kun træningen forringes – din dagligdag påvirkes også. Fænomenet er imidlertid omstridt og anerkendes ikke af alle eksperter.

Så meget jern skal du bruge Du skal bruge 1 mg jern om dagen, hvis du er inaktiv, og 2-3 mg, hvis du træner og er fysisk aktiv. Men det er ikke nok bare at kigge på, hvor mange milligram jern der er i en madvare. Du skal også skele til, hvor let kroppen har ved at optage jernet fra det pågældende produkt.

Derfor har vi givet de bedste jernkilder en jernkarakter, der fortæller, hvor god kroppen er til at optage jernet. Sørg især for at huske at spise fødevarer med en høj jernkarakter.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: