Sund kost til træningen
5 eminente fødevarer -

se, hvad disse kan bidrage med til din sundhed, krop og træning. 

© iStock

5 fantastiske fødevarer til træning

Succes i træningstøjet afgøres af en stribe faktorer, hvoraf kosten spiller en af de vigtigste roller. Ikke mindst fordi den rette kost både kan booste dit energiniveau, hjælpe med restitutionen og styrke din generelle sundhed.

29. april 2021 af Hans Westhausen Gottlieb

1. Grønkål 

Et højt indhold af A-, B6-, C- og K-vitamin samt jern, kalcium, kulhydrat, protein, fibre og et væld af mikroskopiske plantestoffer gør grønkål til en af grøntrigets absolutte konger. Kalcium giver dig stærke knogler, mens jern indgår i produktionen af de røde blodlegemer, som transporterer ilt ud til musklerne. De mikroskopiske plantestoffer styrker immunforsvaret, og de sunde kostfibre gavner fordøjelsen.

SPIS: Så ofte du kan!

2. Æg

Proteinet i æg indeholder alle de essentielle aminosyrer, som kroppen har brug for til at opbygge og opretholde muskelmasse. Især aminosyren leucin er vigtig for musklernes udnyttelse af glukose, så en kost rig på leucin er en fordel, når man dyrker udholdenhedstræning. Når musklerne skal restituere efter fx udholdenheds- eller styrketræning, er processen også afhængig af, at man sørger for at få leucin gennem kosten. Desuden er æg et overflødighedshorn af vitaminer og mineraler.

SPIS: 2-4 æg til et af dagens hovedmåltider

>> FÅ MASSER AF tips til din træning, motivation, konkurrencer, opskrifter og forslag til øvelser direkte i din mail. Klik her for at få vores populære nyhedsbrev. <<

Gode og sunde fødevarer
© iStock

3. Chiafrø

Aztekerindianernes små superfrø har en unik koncentration af bl.a. kalk, omega-3, kostfibre og proteiner. Der er fx tre gange så mange kostfibre som i hørfrø. Chiafrøene rummer desuden masser af protein (21 g protein pr. 100 g), som kan understøtte muskelrestitutionen efter krævende træning.

SPIS: Brug som drys på morgenmad eller grøntsager, eller brug dem i brødbagningen.


4. Havregryn

Trods alle slankekurenes forsøg på at smide kulhydrater i skammekrogen, så er de løberens bedste ven. Havregryn er rige på langsomt optagelige kulhydrater og sunde kostfibre og rummer tilmed fedtsyrer, vitaminer og mineraler af suveræn kvalitet.

SPIS: En alm. portion med mælk eller som del af en mysli, du kan drysse på surmælken til morgenmad.


5. Rødbede

Rødbeden kan give et præstationsboost. Dens store nitratindhold forbedrer kroppens evne til at hive ilt ind i de arbejdende muskler. Studier peger alt efter design på en fremgang på helt op mod 15 pct., men realistisk set er forbedringen snarere 2-3 pct. Det er dog også værd at tage med – især hvis du har en dag, hvor du for alvor skal præstere. 

SPIS: Spis en ordentlig skudefuld rødbeder, eller drik en halv liter rødbedesaft eller et koncentreret shot 2-3 timer inden din træning. Og bliv ikke bange, hvis din urin bliver rødlig. 

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: