Frikadeller, pande

Du kan lave frikadeller af alt! Har du æg, mel og løg i dit køkken, kan alt fra hakket kødpålæg til slatne grøntsager og rodfrugter bruges i en fars.

© Foto: iStock

6 spørgsmål til madspildseksperten

Vi smider store dele af vores madvarer ud, selvom de sagtens kan bruges. Vi spurgt en ekspert om, hvordan man undgår madspild.

15. juli 2022 af Redaktionen Ekspert: Birte Brorson er økonoma og selvstændig rådgiver om bæredygtig drift for professionelle køkkener i virksomheder, kommuner og regioner. Se mere på okoplusplus.dk og birtebrorson.dk.

Hvor stort er omfanget af madspild?

Op mod 30 pct. af vores mad går til spilde, og meget forlader slet ikke emballagen. Det skal vi gøre noget ved! Beslut dig for at stoppe dit madspild. Din indsats tæller på vej mod en global halvering af madaffald i 2030, som FN har sat som verdensmål.

Hvad kan jeg gøre i køkkenet, så det bliver nemmere at undgå spild?

Sæt dit køkken i system, så det er gearet til at mindske madspild. Sørg fx for at have bøtter nok. Tørvarer som mel, gryn og sukker kan spises længe efter bedst før-datoen. Luk op, kig på det – dur det? Opbevar det i lufttætte beholdere, så der ikke går dyr i det. Skil resterne i køleskabet ad, så du fx har pasta og kødsovs hver for sig. Det gør det nemmere at bruge i nye retter.

Hvordan bliver jeg god til det?

Øv dig, hvis du vil blive god til at undgå madspild. Det er ikke noget, du mestrer fra én dag til en anden – især ikke fordi dit madspild hele tiden ændrer sig. Fx afhænger det af, om der var hakket kylling eller citroner på tilbud, om det er sommer eller vinter, og om du har haft gæster. Derfor skal du holde fokus på det hele tiden.

Hvordan undgår jeg, at madvarer bliver dårlige?

Stil bøtter frem, inden I sætter jer til bords. Mad, der har været varmet op, skal hurtigt på køl bagefter, hvis det skal holde sig. Så ryd ud fra aftensmadsbordet, så snart I har spist – I kan snakke videre bagefter. Lad heller ikke mælken til kaffen stå på køkkenbordet dagen lang. Den bliver hurtigt dårlig og må smides ud. Brug fx en lille kande.

Hvad skal jeg tænke på, hvis jeg vil bruge rester fra én ret i en anden ret?

Spørg dig selv: Hvad består det af? Næsten alle retter indeholder ingredienser, der kan bruges i andre retter, selvom det ikke virker oplagt. Jeg så engang en kvinde hælde citronfromage i porresuppe. “Hvad?” tænkte jeg, men både citron, fløde og sukker kan smage godt i grøntsagssuppe. Også en bolledej nyder godt af at blive blandet med rester – fra sovs og kartoffelmos til revet grønt og havregrød.

Hvilke konkrete eksempler er der på god restemad?

Husk de seks p’er, som er pirogger, pier, pita, pizza, pandekager og ‘putterdej’. Al mad pakket ind i dej er genial til at undgå madspild. Eller du kan prøve en af de bedste opskrifter – pastatærte – ved at lægge pastaskruer i et tærtefad, fylde grøntsager og kødrester eller kødpålæg på, fordele det sidste fra bøtten med hytteost eller feta og hælde en æggemasse over. Efter en tur i ovnen har du god mad – og et køleskab tømt for rester.

TIP: Vi smider store dele af vores rå grøntsager ud, selvom de sagtens kan bruges. Brug fx stokken på grøntsager som broccoli og hvidkål. Hak, hak, og så har du en wokret!

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: