Havregryn i en skål.
© iStock

Derfor holder kostfibre dig sund

Noget af det bedste, du kan gøre for din sundhed, er at skrue op for indtaget af kostfibre. Læs her, hvordan du let kan opgradere dit fiberindtag.

29. juni 2019 af Redaktionen

Skru op for fiberindtaget 

Noget af det bedste, du kan gøre for din sundhed, er at skrue op for indtaget af kostfibre. Fibrene, som vi får fra vegetabilske madvarer som grønsager, frugt og fuldkorn gavner både fordøjelsen, vægten og helbredet. 

Nu har forskere samlet viden fra en lang række studier om kostfibrenes effekt på alvorlige sygdomme. 

Deres konklusion er, at de personer, der spiser flest kostfibre, sænker risikoen for hjertesygdomme, slagtilfælde, type 2-diabetes og tarmkræft med mellem 15 og 30 pct. sammenlignet med dem, der spiser færrest fibre. 

For at høste de fulde gevinster skal man ifølge forskerne indtage mindst 25-29 gram kostfibre dagligt, hvilket ligger fint i tråd med de officielle danske anbefalinger, som lyder på 30 gram. 

Det er dog de færreste af os, der får nok, så vi kan med fordel vælge endnu mere fiberrigt i grøntafdelingen og på brødhylden. 

Sådan opgraderer du til 'Den store fiberpakke'

Grøntsager
  • Højt fiberindhold: Grønkål: 6,2 g fibre pr. 100 g
  • Lavt fiberindhold: Agurk: 0,7 g fibre pr. 100 g
Fuldkorn

  • Højt fiberindhold: Havregryn: 10 g fibre pr. 100 g 
  • Lavt fiberindhold: Brune ris: 4 g fibre pr. 100 g
Nødder 

  • Højt fiberindhold: Mandler: 12,5 g fibre pr. 100 g 
  • Lavt fiberindhold: Paranød: 5,3 g fibre pr. 100 g
Frugt
  • Højt fiberindhold: Pære: 3,2 g fibre pr. 100 g
  • Lavt fiberindhold: Æblejuice: 0,2 fibre pr. 100 

Kilde: The Lancet

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: