Grøntsagssmoothie
Grøntsagssmoothie© iStock

Drik dine grøntsager

Kæmper du med at få broccoli og grønkål på middagsbordet i de anbefalede mængder? Så smid det i en blender i stedet og lav en lækker grøntsagssmoothie!

Grøntsagssmoothie - drik dine grøntsager

Er grøntsager din evige dårlige samvittighed, så er du næppe helt alene med problemet. Du ved, de bugner af livsvigtige næringsstoffer, og at du bør spise dem dagligt. Men får du det gjort? Hvis svaret er nej, så overvej dette alternativ: Find blenderen frem, smid grøntsagerne i, og få et stort glas ‘sundhed’, som du kan hælde ned i én omgang. Så er det overstået.

En grønkålssmoothie lyder måske ikke umiddelbart som en oplagt drik, men bare vent, til den er blevet piftet op med fx ingefær, chili eller mynte – så smager den faktisk slet ikke så dårligt. På den måde behøver du heller ikke at kæmpe en kamp med fintsnittet hvidkål og selleri før aftensmaden, og tallerkenen er pludselig renset for udkogte grøntsager. Du kan med andre ord gå lige i kødet på den saftige bøf med god og sund samvittighed.


Grønsagssmoothie har mere

Ud over det praktiske er der flere fantastiske fordele ved at skylle de rå grøntsager ned i et hug. Rå grøntsager indeholder simpelthen flere næringsstoffer end varmebehandlede, og når grøntsager opvarmes, forsvinder nogle af de sunde vitaminer. Helt op til 60 procent af B- og C-vitaminerne kan fx gå tabt i kogevandet, og det går især ud over de grøntsager, der har meget overflade – fx er broccoli ekstrasart over for opvarmning.

Du bør finde blenderen frem, når du laver smoothie, og så primært bruge saftcentrifugen til at lave den frugtjuice, du supplerer grøntsagssmoothien med. På den måde udnytter du størstedelen af de mættende kostfibre og vitaminer, der sidder lige under skrællen, som bliver blendet med i drikken.

Mange grønsager er særdeles rige på A-vitamin, der både har betydning for din forbrænding, er essentiel for synet og er en effektiv antioxidant, der beskytter kroppen. Men A-vitamin er også et fedtopløseligt vitamin, og derfor skal der lidt fedt til at optage det optimalt. Et lille kneb kan derfor være, at du hælder lidt god olivenolie i din smoothie eller blender en halv avocado eller lidt nødder i. Det smager i øvrigt meget bedre, end det lyder.


Grøntsagssmoothie er langt sundere end frugtjuice

Når du laver grøntsagssmoothies, er det nemt at variere dit indtag af frugt og grønt, hvilket har stor betydning for sundhedsgraden. Ved at indtage forskellige grøntsager og frugter sikrer du dig den bedste dækning af alle de forskellige sunde stoffer. Følger du årstiderne og sæsonens frugt og grønt, får du de friskeste og sundeste råvarer. Blendede grøntsager er et sikkert hit, der sundhedsmæssigt klart overstråler de forskellige trendy juicer. Men det er vigtigt at understrege, at dine tænder, din mave og din fordøjelse selvfølgelig også skal have fast føde at arbejde med. Variation er også her nøglen til din sundhed.

Du kan få endnu flere tips til, hvordan du holder dig sund i hverdagen med Aktiv Træning. Vi giver dig den nyeste viden indenfor kost og motion, som hjælper dig med at bevare motivationen og få større udbytte af din træning.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: