© Colourbox

Er der forskel på sukker og frugtsukker?

Jeg bliver ofte lidt forvirret, når jeg hører eksperter tale om både frugtsukker og almindeligt sukker. For er det i virkeligheden ikke det samme, eller hvordan skelner man?

Det er ikke helt korrekt at sige, at almindelig sukker og frugtsukker er det samme. Den eneste lighed mellem et par sukkerknalder og fx en håndfuld rosiner er antallet af kalorier.

500 kalorier fra frugt feder i princippet lige så meget som 500 kalorier fra hugget sukker, men – og det er et stort ‘men’ – rosinerne indeholder masser af vitaminer, mineraler og plantestoffer. Samtidig giver rosinerne dig fibre, der gavner din fordøjelse og mætter.

Sukkerknalden består derimod blot af tomme kalorier, fordi den er raffineret fri for sunde plantedele. Derfor mætter den dårligere, er værdiløs som andet end energikilde og kan tilmed være ganske hård ved blodsukkeret – markant hårdere end de fleste former for frisk frugt.

Hvis du kigger på varedeklarationen på en pakke rugbrød, kan du se, at den indeholder ret mange kulhydrater (sukker). Men det betyder ikke, at rugbrød er usundt, da du sammen med kalorierne får kostfibre og sunde plantestoffer.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: