Med en smule omtanke og planlægning af dagens måltider er det nemt at løfte mængden af frugt og grønt.
Med en smule omtanke og planlægning af dagens måltider er det nemt at løfte mængden af frugt og grønt.© iStock

Er det for lidt at spise 600 gram grønt?

Jeg har læst, at det ikke er nok at spise 600 gram frugt og grøntsager om dagen, hvis man vil styrke sundheden, men passer det virkelig?

9. december 2022 af Jesper U. Larsen

SVAR: De officielle anbefalinger for frugt og grønt lyder på ‘6 om dagen’. Det er en fin målsætning, men et højere indtag er sandsynligvis endnu bedre, hvis du vil forebygge hjerteanfald, slagtilfælde, kræft og tidlig død. Det har bl.a. forskning fra Imperial College London påvist. Et ambitiøst, men fortsat realistisk mål, når der også skal være plads til andre sunde ting på tallerkenen, kan være at hæve indtaget til 1 kilo frugt og grønt om dagen. Dermed vil du høste stort set hele den sundhedsbonus, som knytter sig til grøntsagerne, og samtidig vil den store mængde sikre, at du hele tiden er dejligt mæt. 

Både frugt og grønt tæller, men hold indtaget af frugt på maksimalt 250 gram. Frugt indeholder ganske vist også både fibre, vitaminer og antioxidanter, men giver dig også en del kalorier på grund af det naturlige sukkerindhold.

Den nemme strategi til at løfte sit indtag er at indtænke frugt og grøntsager i alle tre hovedmåltider, så det ikke kun er tilbehør til fx aftensmaden – og så ellers supplere med fx snackgrønt eller en grøn smoothie til mellemmåltiderne.


Skru op hele dagen

  • Morgenmad

Mål: 150 g frugt eller grønt. Spis fx en appelsin i både og en håndfuld granatæblekerner på din skyr. Eller lav en omelet med tomat og peberfrugt plus en gulerod til.


  • Frokost

Mål: 250-300 g grønt. Snup en solid portion tunge grøntsager fra salatbaren. Kål og rodfrugter vejer markant mere end luftige salatgrøntsager.


  • Aftensmad

Mål: 300-400 g grønt. Byg måltidet op om det grønne. Lav fx en stor skudefuld kålsalat, ovnbagte rodfrugter eller dampet broccoli og blomkål.


Læs også hvordan du får mere grønt ind i din hverdag HER

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: