© iStock

Er lightprodukter go eller no-go?

Er det en god idé at gå efter lightprodukter, når jeg gerne vil skære i mit kalorieindtag?

24. januar 2019 af Hans Westhausen Gottlieb

SVAR: Selvom lightprodukterne er kaloriereducerede, kan de sagtens snige masser af kalorier ind under huden på dig.

De fleste kompenserer nemlig for det lavere kalorieindhold ved at spise mere af den lettede vare. Selv de produkter, der er helt strippede for kalorier, som fx cola light, kan i sidste ende gøre dig tyk.

Et par opsigtsvækkende forsøg har vist, at alene den kraftigt søde smag fra et lightprodukt kan snyde blodsukkeret og fremprovokere en ekstra kraftig hunger efter og et skrigende behov for rigtige søde sager, der betyder, at du i sidste ende over- kompenserer på andre madgrupper.

Overvej i stedet at kigge på sammensætningen af din kost. De fleste kan fx nemt skære en masse af deres daglige kødforbrug fra og erstatte det med kraftfulde, men kaloriefattige grøntsager i stedet.

Hvad betyder ‘light’ og ‘fedtfattig’?

“Lavt indhold af fedt” eller “fedtfattig”: Højst 3 g fedt pr. 100 g for faste fødevarer og 1,5 g fedt pr. 100 ml for drikkevarer.

“Reduceret indhold af fedt” eller “mindre fedt”: Varen skal indeholde mindst 30 pct. mindre fedt sammenlignet med lignende produkter.

“Light” eller “let”: Kan både handle om fedt, sukker og energi, og det skal fremgå af mærkningen, hvad der gør produktet ‘light’. Der gælder den samme regel om mindst 30 pct. mindre som i kategorien ovenfor.

“Fedtfri” eller ”uden fedt”: Produktet må højst indeholde 0,5 g fedt pr. 100 g eller 100 ml.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: