Mælk

Det er ikke usundt at drikke mælk, men omvendt giver den pasteuriserede mælk dig heller ikke noget unikt. Den indeholder udelukkende næringsstoffer, som du også kan finde i andre fødevarer.

© iStock

Hvor sundt er mælk?

Der har i de senere år været en ophedet debat om hvor sundt mælk egentligt er. Den kan dog siges at være harmløs, så længe du drikker den i fornuftige mængder.

14. juni 2018 af Hans Westhausen Gottlieb

Er det sundt at drikke 1 liter mælk om dagen?

Er det usundt at drikke mælk til både morgenmad, frokost og aftensmad (i alt ca. 1 liter)?

SVAR: De senere år har der kørt en ophedet debat om mælks sundhedsværdi, men den herskende opfattelse i det videnskabelige miljø er dog fortsat, at mælken er god nok. Hvis man nærstuderer den mest seriøse forskning og sammenholder den med de officielle anbefalinger, er konklusionen da også, at mælk er en harmløs drik – forudsat at du hører til dem, der kan tåle den, og at du drikker den i fornuftige mængder. 

Hovedproblemet med mælk er nemlig, at det er en forholdsvis kalorierig drik. Drikker du en liter mælk i løbet af dagen, svarer det kaloriemæssigt til, at du hælder trekvart liter sukkerfyldt cola indenbords. Det er vel at mærke, hvis der er tale om minimælk. 

Er det den federe letmælk, er kalorieindholdet 1:1 i forhold til sodavand – og helt slemt bliver det, hvis du sværger til sødmælk. Flydende kalorier mætter dårligere end samme mængde indtaget i fast form.

Alternativer til komælk vinder frem

Sojadrik, havredrik og rismælk er bare nogle af de alternativer til mælk, der er kommet på markedet. Nogle af dem er ganske fornuftige, mens andre er nogle halvsløje erstatninger. 

3 ting, du bør være opmærksom på:

  • Sørg for at tjekke deklarationen. Det er optimalt, hvis drikken giver dig mindst 4 gram protein pr. 100 gram. 
  • Rummer under 5 gram kulhydrat. 
  • Og er beriget med kalcium i en mængde på 100-120 mg pr. 100 gram.

Vi anbefaler: Genialt løbebælte

Nu kan du opbevare din telefon, nøgler og kreditkort på en nem og sikker måde, når du træner. Med dette smarte bælte kan du nemlig have alle dine vigtige ting med på løbeturen, cyklen eller i fitnesscenteret. Bæltet har to lommer, der kan udvides og holder dine ting fast, så du slet ikke opdager, at du har dem med. Med de to lommer kan du desuden have dine nøgler i den ene, mens din telefon kan ligge sikkert og uden at blive ridset i den anden.


Den store lomme har en lille udgang dine høretelefoner på bagsiden, og så er bæltet vandafvisende, så dine ting ikke bliver våde. Lige nu kan du få det geniale bælte sammen med 2 numre af Danmarks bedste træningsmagasin, Aktiv Træning, for KUN 69,50 kr. (+29,50 kr. i porto og ekspedition) I ALT 99 kr. Du får også en digital løbeguide med masser af tips til, hvordan du bliver en hurtigere og bedre løber. Læs mere om tilbuddet her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: