Forbered grøntsager til hele ugen
Selvom du ikke har tid til at kaste dig ud i de helt store kulinariske projekter, når du kommer hjem fra arbejde, er der flere ting, du kan gøre for at få mere grønt på menukortet derhjemme.
Kodeordet er forberedelse. Så når weekenden går på hæld, kan du snildt gå i gang med at forberede dine grøntsager til hele ugen. Du kan fx rive gulerødder eller kål, så du har fyld til en kødsovs eller nem råkost til et stykke fisk. Og lav gerne store portioner, så du har mad til flere dage.
Men vær opmærksom på, at grøntsagerne ikke tåler lys og ilt. Grøntsagernes vitaminer og naturlige indhold af antioxidanter kan derfor gå tabt, når de bearbejdes flere dage i forvejen.
Men der er en rigtig nem løsning. Du kan opbevare grøntsagerne i en lufttæt beholder. For at forlænge holdbarheden endnu mere kan du lægge et fugtigt stykke køkkenrulle i beholderens top og bund. Tilføjer du en smule citron, forhindrer du også de udskårne grøntsager i at blive brune.
Sådan gør du
1. Vandholdige grøntsager
Skær grøntsagerne ud i stænger, og spis dem som gnavegrønt. Du kan også køre squash på en såkaldt spirali-maskine, som kan forvandle flere slags grøntsager til lækre spaghettistrimler.
Holdbarhed efter forarbejdning: 1-2 dage i køleskab
2. Rodfrugter
Riv dem, lav dem til fritter, eller skær grøntsagerne fint ud på et mandolinjern, og brug de tynde flager til salater eller som fyld i gryderetter.
Holdbarhed efter forarbejdning: 3-4 dage i køleskab
3. Kål
Fjern de dårlige yderblade, og snit kålen fint. Sørg for, at kålstykkerne ikke bliver for store, så de bliver for svære at tygge. Tilsæt evt. en syreholdig dressing baseret på eddike eller citron, så holder kålen sig længere. Spis kålen rå, eller brug den til wokretter.
Holdbarhed efter forarbejdning: 3-4 dage i køleskab