Skål med tofu
© iStock

Tofu: Alt, du skal vide om den proteinrige spise

Hvad er tofu egentlig, er det overhovedet sundt og kan tofu erstatte kød direkte? Her får du svarende på alt, du skal vide om tofu!

4. april 2022 af Martin Kreutzer

Hvad er tofu egentlig?

Tofu er en sojabønnemasse, der er lavet af koaguleret sojamælk. Den er kendt fra det kinesiske, japanske og koreanske køkken.

Konsistensen minder typisk om en blød ost, men kan variere fra faste varianter, der egner sig fint til lynstegning, til bløde udgaver, der er nemme at blende.

Er tofu sundt eller ej?

Tofu, som indeholder en del proteiner og er rig på B-vitaminer, jern og kalcium, er absolut sundt. I moderate mængder.

Læs mere om protein her.   

Der har været en del fokus på tofus høje indhold af planteøstrogener. Forskningen peger i forskellige retninger. I visse forsøg finder man, at de kan værne mod fx knogleskørhed og brystkræft. Andre forsøg peger derimod på, at store indtag af planteøstrogener, og dermed også tofu, kan virke sundhedsskadelige.

Kræftens Bekæmpelse har dykket ned i området og peger på, at der kan være forskel på, om du har været vant til at få planteøstrogener tidligt i livet eller først introducerer dem, når du er voksen. Således konkluderer de, at resultater fra Asien peger på, at soja nedsætter forekomsten af brystkræft. Men når man har set på høje og lave indtag af soja blandt kvinder fra USA og Europa, har forskerne ikke fundet den samme beskyttende effekt, hvilket netop kan bunde i, om man har spist soja gennem opvæksten og puberteten, eller ej.

Begrundet i den foreliggende forskning konkluderer forskerne, at det ikke er muligt at sige præcis, hvornår man spiser ”for meget” soja. Men hvis du dagligt vælger at drikke sojadrik, eller hvis miso eller tofu er hovedretten flere gange om ugen, kan det ikke udelukkes, at der opstår uønskede effekter.

Kan tofu erstatte kød direkte?

Vegetarer bruger ofte tofu som erstatning for kød, hvilket er helt o.k., da proteinerne i tofu er af en høj kvalitet, som kroppen let kan udnytte.

Der er dog blot 13 g protein pr. 100 g tofu, hvilket er 40 pct. af indholdet i kød. Så der skal meget tofu til at erstatte kyllingebrystet eller bøffen.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: