© villing.com

Energiprodukter: Hvilke virker for dig?

Sportsforretninger og supermarkederne flyder over med gels, sportsdrikke og proteinbarer. Men er disse energiprodukter overhovedet noget for almindelige motionister?

23. oktober 2013 af Martin Kreutzer

Det er populært som aldrig før at proppe lommerne med energigels, proteinbarer og sportsdrikke, når man skal ud at træne. Og hvor det før var forbeholdt sportsbutikkerne, så kan du i dag købe energiprodukterne i alt fra Matas til 7-Eleven.

Men virker alle de dyre energitilskud, og er det overhovedet nødvendigt for din træning?

Vi gennemgår de mest gængse produkter og gør det klart, hvem de er relevante for.

Energigel

Hvad er det: Små sukkeropløsninger i en brugervenlig emballage. Den tyktflydende sirup skylles ned med vand og forvandles i maven til en energidrik.

Hvornår skal det indtages: Primært under langvarige konkurrencer og træning, fx maratonløb og triatlon. Formålet er at holde blodsukkeret stabilt og spare på musklernes kulhydratdepoter, så intensiteten kan holdes under hele løbet.

Hvor meget: Behovet varierer efter intensitet og kropsstørrelse. Små personer har gavn af at indtage 20-25 gr. sukker, svarende til en lille gel, hver halve time. Større personer kan med fordel indtage omkring 30 gr. sukker pr. halve time. Vigtigt er det, at hvert gr. sukker skylles ned med omkring ti dele vand. Dvs 3 dl vand til en gel med 30 gr. sukker.

Erstat med: Den gode gamle banan giver dig cirka 25 gr. kulhydrat og er derfor det helt oplagte alternativ til gelen. En blanding af æblemost og danskvand vil ligeledes kunne erstatte gelen fuldt ud.

Relevant for: Til langdistanceløb som både halvmaraton og maraton eller længere cykelture. Her er gelen en sikker energikilde. De egner sig også fint som livline på lange træningsture, hvis du skulle løbe tør for energi.

Proteinbar

Hvad er det: Typisk en sammenblandet masse af proteinpulver, sirup og forskellige tilsætningsstoffer. Ofte er den betrukket med chokoladeovertræk for at kvæle smagen af proteinpulver. Selvom navnet indikerer noget andet, så er det meget almindeligt, at der er mere kulhydrat end protein i den.

Hvornår skal det spises: Lige efter en krævende omgang træning. Her har musklerne behov for såvel proteiner som kulhydrater til at sparke gang i restitutionen og reparere på kroppen.

Hvor meget: Som tommelfingerregel behøver du både 25 gr. protein og kulhydrat efter styrketræning, mens kroppen efter konditionstræning har brug for 15 gr. protein og 50 gr. kulhydrat.

Erstat med: En rugbrødsklapsammen med et par skiver kødpålæg dækker uden problemer dit behov for at kunne kickstarte restitutionen.

Relevant for: Er primært relevant for dig, som træner hårdt og hyppigt – fx tung styrketræning eller hård løbetræning. Jo mere træning, jo vigtigere er det at få gang i restitutionen efterfølgende.

Se flere energiprodukter

Log ind her og se også beskrivelserne af:

  • Sportsdrik

  • Energibar

  • Proteinpulver

  • Recoverydrik

  • Energidrik

  • Kreatin

  • Weight gainer

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: