© Thomas Dahl

Plantedrik: Hvilken er mest sund?

Dyreetik, miljø og sundhed er nogle af årsagerne til, at mange skifter komælken ud med et plantebaseret alternativ. Men hvor sunde er de populære drikke egentlig?

9. november 2022 af Martin Kreutzer

Når der skal mælk i latten eller over havregrynene, vælger stadig flere en variant, som aldrig har set indersiden af et yver. Komælken har fået hård konkurrence, og de seneste år er salget af alternativer som sojadrik, risdrik og havredrik mangedoblet. Dyreetik, miljø og formodede sundhedsgevinster er nogle af årsagerne til, at så mange skifter den rigtige mælk ud med et plantebaseret alternativ. Men hvor sunde er de populære drikke egentlig? Her zoomer vi ind på syv forskellige slags ‘plantemælk’ og de ernæringsmæssige konsekvenser af at vælge dem frem for komælk.

De 7 plantedrikke

Quinoadrik 

Sojadrik

Havredrik

Mandeldrik

Kokosdrik

Hampedrik

Risdrik

Q&A

Quinoadrik

Hvad er det?

Quinoadrik er baseret på masser af vand, en smule af det populære superfrø quinoa og typisk lidt solsikkeolie og kostfibre for at justere konsistensen.

Hvad egner den sig til?

Drikken kan på mange måder anvendes der, hvor du ellers ville bruge komælk. Vær dog opmærksom på, at drikken rent ernæringsmæssigt leverer en anden fordeling af protein, fedt og kulhydrat end komælken.

Fordele:

Drikken er fri for mave-tarm-provokatører som gluten og laktose. Desuden er den et fedtfattigt valg.

Ulemper:

Quinoadrik er et slapt alternativ til komælken, når det kommer til muskelopbyggende proteiner. Samtidig er den med en pris på op imod 30 kroner pr. liter uanstændig dyr.

Konklusion:

Den kaloriefattige drik er harmløs. Bare tjek på varedeklarationen, at den er beriget med kalcium, så knoglerne får noget at bygge sig stærke af.

Sojadrik

Hvad er det?

Sojadrik, eller som det er kendt i folkemunde "sojamælk", er en masse vand tilsat sojabønner, sirup og konsistensstabiliserende alger. Den fås også i en usødet variant med et forsvindende lavt kulhydratindhold.

Hvad egner den sig til?

Drikken kan fuldgyldigt erstatte komælken som en vegansk "mælk", da den i sin sammensætning ligner en klon af letmælk og sødmælk. Modsat de fleste andre plantedrikke er der masser af højkvalitetsproteiner i den. Sødmen fra sirup og vanilje klæder kaffen, grynene og smoothien.

Fordele:

Sojadrik har et højt proteinindhold og er fri for gluten og laktose.

Ulemper:

Den er mere end dobbelt så dyr som komælk og desuden relativt fed.

Konklusion:

Rent ernæringsmæssigt det bedste alternativ til komælk. Eneste betænkelighed er de indeholdte sojastoffer, hvis sundhedsmæssige betydning stadig er uafklaret. Fødevarestyrelsen fraråder af samme årsag, at sojadrik anvendes tidligere end toårsalderen. 

Havredrik

Hvad er det?

Endnu en drik, der blander vand med en vegetabilsk hovedingrediens – i dette tilfælde havre, som ledsages af solsikkeolie og stabilisatorer for at skabe en mælkelignende konsistens.

Hvad egner den sig til?

Med et utrolig lavt proteinindhold er det ikke drikken, som du tyr til, hvis der skal sættes gang i muskelopbygningen efter træning, men herudover kan den bruges ligesom almindelig komælk.

Fordele:

Drikken er fri for mælkesukker, og med sin milde og runde smag fungerer den fint i både smoothies og over gryn.

Ulemper:

Der kan forekomme gluten i drikken. Et andet minus er, at den er så proteinfattig og kulhydratrig, at den nærmest slægter en sodavand på.

Konklusion:

De fleste varianter er beriget med kalcium, så det er på niveau med komælk. Det usandsynlig lave proteinindhold gør dog, at drikken ernæringsmæssigt er noget helt andet end komælk. 

Mandeldrik

Hvad er det?

Mandeldrik er mestendels vand, der er frisket op med lidt mandler, sukker og stabilisatorer.

Hvad egner den sig til?

Smagen er mild og venlig, og drikken fungerer fint, overalt hvor du ellers ville bruge komælk. Det er dog en enorm svaghed, at proteinindholdet er helt i bund. Og ja, du læste rigtigt, for godt nok er der proteinrige mandler i, men indholdet er så forsvindende lille, at du sammenlignet med komælk kun får 1/6 af proteinerne.

Fordele:

En enormt kaloriefattig drik, som ligger omkring 50 pct. under skummetmælk. Du undgår gluten og laktose.

Ulemper:

Prisen bør skræmme de fleste væk. Og så hjælper det heller ikke, at drikken er en proteinmæssig falliterklæring.

Konklusion:

En opreklameret erstatning for komælk. Tro ikke, at du her finder smutvejen til mandlernes sunde kvaliteter, for så bliver du fælt skuffet.

Kokosdrik

Hvad er det?

Her får du en smule kokosmælk, sukker og stivelse, der er rørt ud i en masse vand og konsistensreguleret med et par stabilisatorer. Resultatet er en næringsfattig drik, der er langt mindre fed, end anvendelsen af kokos kunne indikere.

Hvad egner den sig til?

Smagsmæssigt er den velegnet til smoothies, desserter og i orientalske retter. Drikken er dog yderst fattig på proteiner, så du kan ikke bruge den til at booste mætheden i din ret.

Fordele:

Der er hverken gluten eller laktose i drikken. Fedtindholdet er desuden lavt, og kalorieindholdet ligeså.

Ulemper:

Fattig på proteiner og vanvittig dyr. Medmindre du specifikt vælger en variant, der er kalciumberiget, går du desuden glip af komælkens knoglestyrkende egenskaber.

Konklusion:

Dyr, slap, men velsmagende drik. Den er mere over i kategorien af slik og kager end egentlig sund mad.

Hampedrik

Hvad er det?

Hampedrik er ikke noget, man kan beruse sig i, selvom navnet kan give den slags associationer. I stedet er der tale om en mildt smagende erstatning for komælk, som ud over vand primært består af hampefrø, hampeolie og stivelse.

Hvad egner den sig til?

Brug den, ligesom du ville anvende komælk. Smagsmæssigt fungerer dette udmærket. Det lave indhold af protein og kulhydrat sammen med et fedtindhold, som nærmer sig sødmælken, gør, at den ikke kan erstatte komælken, når det kommer til de ernæringsmæssige kvaliteter.

Fordele:

Fri for potentielle mave-tarm-provokatører som gluten og laktose.

Ulemper:

Hundedyr og meget fed. Desuden fattig på proteiner.

Konklusion:

Et bekosteligt alternativ til andre mælkeerstattere. Unødvendig fed og desuden uden særlige fortrin, der i vores øjne berettiger dens eksistens.

Risdrik

Hvad er det?

Drikken består af en del ris og en smule olie, som er blandet op i en masse vand.

Hvad egner den sig til?

Grundlæggende kan du anvende risdrikken, hvor du normalt anvender komælk, men vær opmærksom på, at de ernæringsmæssige kvaliteter er helt anderledes end i rigtig mælk. Risdrik er stort set blottet for proteiner. Til gengæld eksploderer kulhydratindholdet, som ligger på niveau med en cola!

Fordele:

Risdrik indeholder hverken gluten eller laktose.

Ulemper:

Enormt kulhydratrig og fattig på proteiner. Fødevarestyrelsen påpeger, at der i risdrik er fundet små mængder af det giftige stof arsen. Derfor bør små børn undgå risdrik i store mængder.

Konklusion:

En rendyrket kulhydratbombe. Mælk tilsættes ofte kulhydratrige måltider for at tilføre mættende og mus-kel-op-byg-gen-de proteiner. Det formår risdrikken overhovedet ikke. Tværtimod.

Næringsindholdet i plantedrikke kan adskille sig meget fra komælk. Her viser vi indholdet pr. 100 gram – vær dog opmærksom på, at det kan variere, alt efter hvilket mærke du vælger.
Næringsindholdet i plantedrikke kan adskille sig meget fra komælk. Her viser vi indholdet pr. 100 gram – vær dog opmærksom på, at det kan variere, alt efter hvilket mærke du vælger.

Q&A
Komælk i modvind

Komælken udfordres primært af en tro på, at det er usundt at drikke mælk. Der er dog mange myter om mælk, så få styr på fakta her.

Er komælk usundt?

Nej, reelt er der intet belæg for, at dette skulle være gældende – andet end for et fåtal af os. Fødevarestyrelsen estimerer, at cirka 2 procent af befolkningen er allergisk over for mælkeproteiner, mens en lidt større andel på 5-6 procent reagerer negativt på mælkens sukker, kaldet laktose. Er du allergisk over for komælkens proteiner, vil du med stor sandsynlighed heller ikke tåle mælk fra andre dyr. Mælkesukkeret finder du ligeledes i forskellige typer mælk. Til gengæld er indholdet i blandt andet ost og proteinrige yoghurter som skyr og græsk yoghurt så lavt, at du burde kunne tåle dem.

Hvordan ved jeg, om jeg er allergisk?

Du kan blive testet for både allergi over for mælkeprotein og for laktoseintolerans. Som udgangspunkt er det dog også relativt nemt at afdække eventuelle problemer ved simpelthen at mærke efter, hvordan du har det efter indtagelsen af mælk. Kan du mærke en negativ reaktion i form af slimdannelse i svælget eller problemer med maven? Hvis du ikke mærker den slags symptomer, er det overvejende sandsynligt, at du fint tåler komælken og derfor kan anvende denne kraftfulde drik uden at bekymre dig om bivirkninger.

Kan jeg undvære komælk?

Ja, principielt er det helt fint at pille mælk og lignende drikke helt ud af kos-ten, så længe du er opmærksom på at få dit kalcium fra an-dre kilder som fuld-korn, frø, kerner samt visse grønsager – eller alternativt tage et tilskud. Man-ge plantedrikke er beriget med det knoglestyrkende mineral til et niveau, der modsvarer ko-mæl-ken, men tjek deklarationen. 

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: