Ingredienser til fermenteret rødkål: Til 2 patentglas á 1 liter:
700 g økologisk rødkål
300 g økologisk rødbede
2 spsk. havsalt
15 nelliker
1 liter økologisk rød vindruesaft/ frugtsaft
Vand efter behov
Et sammenfoldet rødkålsblad eller halvtykke skiver af økologisk rødbede som låg.
Fermentering: Sådan laver du fermenteret rødkål
Snit rødkålen fint eller groft efter behag. Skræl rødbeden og riv den groft på et rivejern.
Bland rødkål, rødbede, salt og nelliker godt i en skål og fyld på de 2 patentglas. Stop rødkåls-blandingen godt ned i glassene og fyld op med saft. Supplér evt. med lidt vand, hvis kålblandingen ikke er dækket helt af saften.
Slut af med et sammenfoldet kålblad eller tykke skiver rødbede som "låg" til at holde rødkålen nede i saft/saltlagen. Læg en lille kop, underkop eller ren sten øverst, så indholdet ligger i spænd - sørg for, at alt er dækket af saften, så der ikke kommer ilt til kålen. Luk patentglassene.
Opbevar kålen ved stuetemperatur for at give fermenteringen gode vilkår.
De første 5-6 dage skal du lige åbne glassene en gang om dagen for at lette overtrykket. Under fermenteringen dannes kuldioxid, som skal slippes ud.
Efter ca. 2 uger er fermenteringen af rødkålen færdig - ”al dente” i konsistens og med en fantastisk smag. Nu kan rødkålen holde sig i flere måneder, konsistensen vil blot blive lidt blødere med tiden.
Derfor er fermentering af rødkål et sundt alternativ
Traditionelt koger vi rødkål, til der ikke er meget tilbage af vitaminer og andet godt, og så tilsætter vi eddike og sukker. Intet af det er særlig gavnligt for din sundhed. Oven i købet gør eddiken livet surt for julerødvinen.
Fermenteret rødkål er hurtigt at lave, rundere i smagen og kan bruges som tilbehør til de fleste vinterretter, på leverpostej og meget andet godt. Og så er den fuld af probiotiske bakterier (mælkesyrebakterier), der er gode for dine tarme og for dit immunsystem.
LÆS OGSÅ: Så sundt er rødkål
Opvarmning af fermenteret rødkål
Spis fermenteret kål, som den er, eller lun den skånsomt - så overlever de fleste bakterier fra fermenteringen. Gør sådan her:
Bring lidt økologisk drue- eller solbærsaft i kog. Tag gryden af varmen og bland din fermenterede rødkål i, lad den trække 5-10 minutter. Denne metode vil afrunde smagen lidt.
Kilde: Bogen "Sund med dine gode bakterier" / bactibalance.dk