© iStockphoto

Sådan styrker du dit helbred med nødder

Ny amerikansk forskning viser, hvor mange nødder du skal spise om ugen for at sænke din risiko for at udvikle en lang række livsstilssygdomme.

8. august 2016 af Hans Westhausen Gottlieb

En håndfuld nødder om dagen kan være et effektivt skridt på vejen mod et stærkt helbred. I hvert fald viser et nyt amerikansk studie en klar sammenhæng mellem et regelmæssigt indtag af nødder og lavere grad af inflammation i kroppen.

Inflammation i kroppen er forbundet med flere lidelser og sygdomme. Heriblandt demens, hjertekarsygdomme, fedme og visse former for cancer. Det formodes, at cirka hver femte render rundt med kronisk inflammation i kroppen - de fleste uden at vide det. Men med motion og den rigtige kost kan du nedsætte din risiko for at havne i den gruppe.

I studiet fra Brigham and Women’s Hospital og Harvard Medical School har forskerne undersøgt kostvanerne hos over 5.000 forsøgspersoner, og målt niveauerne af tre såkaldte biomarkører i forsøgspersonernes blod.

Jo højere niveau af de tre biomarkører, interleukin 6, C-reaktivt protein og tumor necrosis faktor receptor 2, i blodet, desto højere grad af inflammation i kroppen.

Læs her, hvorfor at paranødder er så gode dit immunforsvar. 

Fem håndfulde nødder om ugen

Efter at have justeret for alder, behandlingshistorik, livsstil og andre variabler, kunne forskerne påvise, at de forsøgspersoner, der spiste flest nødder havde de laveste niveauer af inflammationsmarkørerne i blodet.

Konkret viste forsøget, at de, der spiste minimum fem håndfulde (servings) nødder om ugen havde markant lavere niveauer af inflammationsmarkørerne end de, der aldrig eller meget sjældent spiste nødder.

Peanuts og trænødder – som fx: cashew, pistacie, hassel, pecan og valnødder – rummer en række sundhedsfremmende komponenter. Det gælder bl.a. magnesium, fibre, L-arginin, antioxidanter og umættede fedtsyrer, men forskerne ved endnu ikke hvilke, der beskytter mod inflammation.

Kilde: American Journal of Clinical Nutrition

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: