Avocado næringsfordele
Derfor skal du spise avocado

Avocado kan sænke dit kolesteroltal og fylde dig med vitaminer og kostfibre.

© Istock

Avocado: Superfood springfyldt med sundt fedt og fibre

Avocadoen er både fed og rig på kalorier, men det bør ikke afholde dig fra at bruge frugten. Tværtimod, for fedtet er godt for hjertet, og det grønne kød er rigt på kostfibre og vitaminer.

28. maj 2019 af Martin Kreutzer

Alt om avocado

Avocado er for mange en frugt, som bedst egner sig til en omgang guacamole, som bagefter skylles ned med en øl. Andre går en bue uden om avocadoen, da den rygtes for at være en fedtbombe fyldt med kalorier.


Kalorier i en avocado

Kalorieindholdet i en avocado bør du dog bestemt ikke lade dig skræmme af. En mellemstor avocado indeholder ca. 275 kcal. og heraf udgør ca. 26 g fedt. Næsten al fedtet er dog af den monoumættede slags, som bliver rost og får hjertelægerne til at klappe begejstret i hænderne og tale om middelhavskøkkenets fortrinligheder.


Avocado er godt for dit kolesteroltal

Ud over sundt fedt byder avocadoen på masser af kostfibre. De er med til at sænke kolesteroltallet og risikoen for flere kræftsygdomme. En enkelt avocado dækker omtrent 25 procent af dagsbehovet for disse ufordøjelige planterester, og den er dermed en af de helt store perler på dette område. 

Den fede avocado er også stoppet med vitaminer og mineraler, og derfor fortjener den så absolut status som et vaskeægte bud på betegnelsen ‘superfood’.

Artiklen fortsætter under abonnements-tilbudet

Sådan modner du en avocado

Har du en umoden avocado, men kan ikke vente på at den modner af sig selv? Så er her et par gode husholdningstricks til dig.

Moden avocado på 10 minutter:

  • Tag din avocado og pak den ind i stanniol
  • Put den i en forvarmet ovn i 10 minutter ved 100 grader

Moden avocado på en dag:

  • Del avocadoen i to, dryp med citronsaft og sæt de to halvdele sammen igen.
  • Put derefter avocadoen i en lufttæt beholder og læg den i køleskabet. Så er den klar til at blive spist dagen efter.

Moden avocado på et par dage:

  • Kom avocadoen i en frysepose sammen med et par æbler. De afgiver stoffer, som kickstarter avocadoens modningsprocesser.

Så længe holder en avocado sig frisk

I gennemsnit holder en avocado sig frisk i 2-7 dage afhængig af, hvor moden den er.

Det bedste du kan gøre, hvis du vil holde din avocado frisk, er at opbevare den er i en skål på køkkenbordet. Så glemmer du heller ikke, at du har den.

Sådan kan du se, om en avocado er moden

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din avocado er moden eller ej, så prøv at fjerne den lille stilk i toppen af avocadoen. Falder den let af og er avocadoen grøn indenunder, så er den moden og klar til at blive spist.

Opskrifter med avocado

Her er et udpluk af vores bedste opskrifter med avocado.

Avocadosalat med hytteost - Klik her!

Avocado- og agurkesuppe med rejer - Klik her!

Clubsandwich med avocado og broccolicreme - Klik her!

Guacamole - Klik her! 

Boost det! De bedste avocado-tips
  • Bedste valg af avocado: Jo mere moden avocadoen er, jo mere sprudler den af de styrkende næringsstoffer. Derfor bør du gå efter de modneste af slagsen eller lade dem modne derhjemme.
  • Bedste tilberedning af avocado: Det er optimalt at spise avocadoen rå – og helst hurtigst muligt, efter at du har skåret den op. Avocadokødet er meget udsat for iltning, og ud over at give den en kedelig grå farve koster disse iltangreb en masse værdifulde antioxidanter. Er du nødt til at skære avocadoen ud, længe før den skal fortæres, så pak den lufttæt, og giv den eventuelt et stænk citronsaft.
  • Bedste tilbehør til avocado: For at balancere retten er det vigtigt, at du vælger en mager proteinkilde til avocadoen. Fedt kød, fjerkræ med skind og fede fisk driver fedtet i vejret, og dermed også kalorieindholdet, som hurtigt overskrider fornuftsgrænserne. Så skal avocado indgå i aftenens menu kan du med fordel vælge kylling, kalkun eller rejer med avocado. Skal du lave en hurtig omgang frokost kan du lave en avocadomad på rugbrød, evt. med lidt pesto under.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: