Vælg de rigtige fødevarer, og få tiltrængt energi.

© iStock

Få ny energi med 8 fødevarer

Er energiniveauet helt i bund? Så bør du måske tage et ekstra kig på dine kostvaner. Her er 8 kostvalg, der vil give dig et skud sund og tiltrængt energi.

19. maj 2019 af Martin Kreutzer

Spis dig til ny energi

Scan julebordet grundigt, for midt i alt julesulet finder du nogle madvarer, som du med fordel kan smide på tallerkenen for din sundheds skyld. Her er otte gode kostvalg, der kan give dig et ekstra skud tiltrængt og sund energi i en fortravlet december.

Rødkål

Aktivt stof: Antioxidanter.

Sådan giver rødkålen dig energi: Med sine mange immunforsvarsstyrkende antioxidanter hjælper kålen din krop med at holde forkølelser fra døren. Som andre kålsorter er den rig på fibre, der holder gang i fordøjelsen, så du slipper af med de tunge julemåltiders energirøvende tyngde. Og så er den så mættende, at du nærmest pr. automatik spiser mindre af kartofler, flæskesteg og risalamande. Det gavner ikke kun livvidden, men gør også, at blodsukkeret bliver mindre stresset af dine måltider.

Andre kilder til antioxidanter: Alle typer frugt og grønt indeholder antioxidanter, men gå gerne efter de kraftfulde bær, citrusfrugter og alle former for kål. 

Valnødder

Aktivt stof: Tryptofan.

Sådan giver valnødden dig energi: Nødden er proppet med aminosyren tryptofan, der i hjernen omdannes til signalstoffet serotonin. Talrige forsøg har vist, at netop serotonin er en vigtig stressregulator, der forhindrer dig i at brænde sammen og gå i brædderne længe inden fyraften. Ved at spise dig til en optimal serotoninproduktion fremmer du evnen til at overskue dagens mange opgaver, og overblik giver overskud på energikontoen.

Andre kilder til tryptofan: Aminosyren findes i mange forskellige fødevarer, fx i klassiske proteinkilder som æg, ost, tun, kylling, laks og skinke, men også i sojabønner, sesamfrø, cashewnødder, jordnødder, gås, and og rejer.

Svesker
Svesker

Bonusinfo: Svesker og anden tørret frugt er rige på styrkende stoffer, men de er også lige så kalorierige som vingummi. Vil du spare kalorier, så er frosne bær et godt alternativ til tørret frugt.

© iStock

Svesker

Aktivt stof: Antocyaniner.

Sådan giver sveskerne dig energi: Mange timer indendørs sammen med andre mennesker kombineret med minimal udluftning af lokalet pga. kulden udenfor skaber optimale vilkår for spredning af bakterier og virus. Du gør derfor klogt i at spise masser af immunforsvarsstyrkende råvarer. Svesken er en af topscorerne, fordi tørringen opkoncentrerer nogle af de mest kraftfulde plantestoffer kaldet antocyaniner.

Andre kilder til antocyaniner: Blå bær som fx solbær og blåbær, auberginer og blommer er også gode kilder til stoffet.

Ost

Aktivt stof: Protein (og kalcium).

Sådan giver osten dig energi: En af julens helt store energirøvere er de mange kulhydratbomber, der sender blodsukkeret på endeløse rutsjebaneture. Hertil hører konfekt og chokolade, men også ris, brød og kartofler. Med et godt stykke ost bremser du blodsukkersvingningerne, fordi ostens mange proteiner sætter en bremse på mavetømningen. Resultatet er, at kulhydraterne langsommere når tarmen og blodbanen. En ekstra bonus er ostens enorme indhold af kalcium, som har vist sig at bremse noget af fedtoptagelsen. Det sparer dig for nogle håndfulde fedende kalorier. Spis ostestænger uden kiks, eller gå efter fiberkiks, der primært er lavet af skaldele fra korn, der ikke optages i blodet.

Andre kilder til protein: Kalkun og kylling er fedtfattige fjerkræalternativer til det populære svinekød. Undgår du fedtkanten, er svinekødet dog også både magert og proteinrigt.

Bonusinfo: Den mest fedtfattige flæskesteg er skinkestegen. Kamstegen er lidt federe, og nakkestegen/ribbensstegen den fedeste, fordi kødet er fedtmarmoreret, og fedtet derfor er svært at skære fra.

Kaffe

Aktivt stof: Koffein.

Sådan giver kaffen dig energi: Koffein virker kraftigt opkvikkende og kan derfor være en hjælp i nøden, når trætheden melder sig. Den optimale måde at udnytte kaffen på er i forbindelse med en powernap. Drik en kop stærk kaffe, snup med det samme 10-15 minutter på øjet, og når du vågner, er du udhvilet, samtidig med at koffeinen rammer systemet.

Andre kilder til koffein: Du finder koffein og afledte stoffer i energidrikke, cola og te.

Bonusinfo: Koffeinfri kaffe indeholder det søvnfremmende hormon melatonin, som gør det lettere at falde i søvn og fremmer den dybe søvn, som er afgørende for restitutionen af både krop og hjerne.

Sild
Sild

Bonusinfo: Du finder også omega-3-fedtsyrer i planteriget, men varianten her er ikke nær så kraftfuld og kan derfor heller ikke erstatte omega-3 fra fed fisk.

© iStock

Sild

Aktivt stof: Omega-3-fedtsyrer.

Sådan giver silden energi: Lidt forsimplet sagt er din hjerne bygget op af fiskeolie. Derfor får du et større mentalt overskud og en bedre søvnkvalitet, når du skruer op for indtaget. Undersøgelser viser, at du gerne skal have et par gram omega-3-fedtsyrer om dagen for at få den fulde effekt, og det får du fx fra en rugbrødsmad med alt, hvad den kan trække af sild.

Andre kilder til omega-3-fedtsyrer: Alle typer fed fisk er fremragende kilder til fedtstoffet, så tag for dig af fx makrel, laks og hellefisk.

Rødbede

Aktivt stof: Nitrit.

Sådan giver rødbeden dig energi: Lumre lokaler med mangelfuld udluftning kombineret med stearinlys og brændeovn får iltkoncentrationen i lokalet til at dale. Her kan rødbeden hjælpe, for den indeholder stoffet nitrit, der fremmer kroppens evne til at udnytte den ilt, som optages via lungerne. Effekten er primært kendt fra idrættens verden, men kan også være ganske markant i et indelukket rum.

Andre kilder til nitrit: Spinat og almindelig hovedsalat indeholder ligeledes pæne mængder af nitrit. Rødbeden vinder dog på, at man ganske nemt kan spise anseelige mængder.

Bonusinfo: Undervurdér ikke den energirøvende effekt af et lummert lokale. Det vil være optimalt at lufte ud en gang i timen. Blot fem minutters gennemtræk gør underværker for iltkoncentrationen. Er det ikke muligt, så spar i stedet på de levende lys, der er veritable iltslugere. 

Fuldkorns­rugbrød

Aktivt stof: Opløselige kostfibre.

Sådan giver rugbrødet dig energi: Meget af julemaden er så tung, at kroppen bruger timer på at fordøje den. I al den tid binder du en masse blod i tarmsystemet, og dermed er der mindre blod og ilt til hjernen. Resultatet er den velkendte ‘siestaeffekt’, hvor det eneste, du orker, er at flade ud. Rugbrødet er din ven i nøden, for vælger du et med masser af rugkerner, får du samtidig rigeligt med opløselige fibre, der sætter gang i mave-tarm-systemet, så det tunge mål­tid hurtigere ryger gennem systemet.

Andre kilder til opløselige kostfibre: Tørrede bønner og linser, havregryn og quinoa er også rige på fibrene.

Bonusinfo: En gåtur – eller endnu bedre en løbetur – er sundt for fordøjelsen. Du sætter ekstra skub i peristaltikken, der arbejder mave-tarm-ind­holdet gennem systemet.  

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: