Granatæble er en superfood

Granatæblet er spækket med smag og styrkende stoffer.

© Thomas Dahl & wichmann+bendtsen

Granatæble er en styrkende superfood

SUPERFOOD: Granatæblet – frugternes østers –gemmer i sit indre på et festfyrværkeri af styrkende stoffer. Læs om granatæblets mange sundhedsfordele her.

8. maj 2017 af Martin Kreutzer, Anne Larsen

Superfood: Granatæble

Bedste valg af granatæble 

Gå efter kern­erne, når det kan lade sig gøre. 

Det er godt nok muligt at købe granatæblejuice, men brug den kun som en nødløsning, hvis den friske frugt ikke lige er tilgængelig, da juicen langtfra er lige så sundhedssprudlende som de små, sprøde kerner. 

Vær i givet fald opmærksom på, at indholdet af naturligt forekommende sukker i juice er enormt højt.

Bedste tilberedning af granatæble 

Spis granatæblekernerne, som de er. 

Varme­behandling vil tage livet af en del af de mikroskopiske plantestoffer, som netop udgør grundsøjlen i granatæblets styrke.

Samtidig er det synd og skam at ødelægge kernernes lækre struktur gennem varmepåvirkning. Så nøjes derfor med at banke kernerne ud af skallen, og brug dem, som de er.

Bedste tilbehør til granatæble 

De antioxidantfulde kerner egner sig fortrinligt til at live en lidt slap salat op. 

Er du glad for icebergsalat, agurker og andre traditionelle salatgrønsager, der som et fællestræk er fattige på immunforsvarsstyrkende næringsstoffer, så kan du i et snuptag løfte salatens kraft markant ved at tilføje granatæblekerner. Og så løfter de samtidig smagen. 

På dette tidspunkt skal du spise granatæble

De kraftfulde antioxidanter er guld værd for immunforsvaret. 

Derfor vil din krop takke dig for at spise en masse granatæblekerner i perioder, hvor kroppen – eller din hjerneaktivitet – er under ekstra pres. 

Det kan være dagen efter et hårdt træningspas, hvor hele immunforsvaret er lidt i knæ, eller på dage med et heftigt stressniveau på jobbet. 

Sundhedsfordele ved granatæblet:

  • Rødbeden er løbet med al opmærksomheden, men forsøg viser faktisk, at granatæblet gennem sin kombination af nitrat og supplerende plantestoffer er i stand til at fremme din ydeevne under konditionskrævende idræt, ligesom det forkorter restitutionstiden. Spiser du granatæble – eller drikker din hjemmelavede granatæblejuice – 1-2 timer før dit næste træningspas, kan du derfor potentielt få løftet din ydeevne og opleve mindre efterfølgende ømhed.
  • Den sprøde skal, der omslutter hver eneste granatæblekerne, får dem til at eksplodere ligesom kaviar. Men ud over at give et friskt bid leverer granatæbleskallen også kostfibre, der holder mave-tarm-systemet i form.
  • Granatæblets kraftfulde plantestoffer støtter immunforsvaret og har blandt andet vist sig at mindske inflammation i tarmsystemet. Forsøg med diabetikere har vist, at 12 ugers indtagelse af granatæble reducerer en stribe inflammationsmarkører med omkring 30 pct.
  • I et forsøg med overvægtige skulle forsøgspersonerne drikke en halv liter frisk granatæblejuice dagligt i fire uger. Herefter var flere risikomarkører for hjerte-kar-sygdomme, som fx forhøjet blodtryk og insulinresistens, faldet.
  • Pas på ikke at lade granatæblet tørre ud. Det gør det trist at spise og devaluerer indholdet af antioxidanter i granatæblet. Gem granatæblet i køleskabet i en lufttæt emballage, så holder det sig frisk i et par uger. 

Se også denne opskrift på granatæblejuice med mango og mynte. 

Tilbud til dig: Genial træningstrøje fra Craft

Blød, let og elastisk. Craft har lavet en superfed træningstrøje, der sidder tæt til kroppen og følger alle dine bevægelser. Og så kan den blive din for KUN 99,50 kr. Trøjen fås både til mænd og kvinder, og den kan bruges til stort set alt – lige fra en gåtur i skoven til træning i fitnesscenteret eller en løbetur. På kolde dage er den perfekt som lunende mellemlag under en jakke, mens den på lidt varmere dage fungerer godt som yderste lag. Trøjen er designet med et hul ved håndleddet, som du kan stikke tommelfingeren igennem. På den måde kan du trække ærmet udover håndryggen og holde hænderne varme på de kølig dage. Lige nu kan du få trøjen sammen med 3 numre af Aktiv Træning for KUN 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto. I alt 149 kr.) Læs meget mere om det fantastiske tilbud her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: