© iStock

Makrel er den perfekte kilde til D-vitamin

Den fede makrel er tæt på at være vores nationalspise. Vi skal være glade for, at fisken rangerer så højt, for rent ernæringsmæssigt er makrellen et pletskud.

12. juni 2019 af Martin Kreutzer

Det tårnhøje indhold af omega-3-fedtsyrer er på alle måder guld værd. De virker antiinflammatorisk og formår herigennem at holde livsstilssygdomme og overbelastningsskader stangen. Og så er de byggesten for hjernen.

Proteinerne i en makrel er af den højeste kvalitet og egner sig derfor fremragende til at reparere musklerne efter et hårdt træningspas. Samtidig skaber de solid mæthed ved at bremse mavetømningen, for det gør, at måltidet hviler tungt og godt i maven i stedet for at fistre ned i tarmen.

Med hele 8 mikrogram D-vitamin pr. 100 gram er makrellen en uforlignelig kilde til solskinsvitaminet, som du forår og sommer tanker op ved at lade solen ramme din hud, men i vinterhalvåret er pinedød nødt til at få fra den mad, du spiser.

Rent ernæringsmæssigt favner en makrel enormt bredt, for ud over de tre helt store forcer er den også kilde til selen, jern, niacin og en stribe andre mikronæringsstoffer, som alle spiller en central rolle for kroppens mange biokemiske funktioner.

Drop bare skindet, hvis du ikke kan lide det. Der er intet tungtvejende ernæringsmæssigt argument for at spise det, så lad bare smagsløgene afgøre, om det skal indenbords eller kasseres.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: