© Colourbox

Superfood: valnød

Valnødden er topscorer, når det gælder mængden af hjertevenlige antioxidanter. Spis den med kyllingefrikadeller og få et optimalt måltid.

6. oktober 2014 af Martin Kreutzer

Superfood

Valnødden er langtfra den mest populære nød i køkkenet. Men det er faktisk både synd og ufortjent, for kommer det til sundhed og smag, så er valnødden overordentlig svær at komme uden om.

Først og fremmest er den nemlig en fremragende kilde til de essentielle omega-3-fedtsyrer, som er en central bestanddel af hjernen. Med et indhold på 7,5 gram omega-3 pr. 100 gram placerer valnødden sig blandt planterigets topscorere. Ud over fedtsyrerne får du også masser af B6-vitamin, som indgår i et hav af stofskiftereaktioner og samtidig er med til at danne de vigtige røde blodlegemer, som transporterer ilten rundt i kroppen.

Til sidst må vi da heller ikke glemme valnøddens overlegne indhold af antioxidanter, som er gode for hjertet og hjælper mod inflammation og sygdom.

Boost det!
  • Bedste valg: I nøddefamilien er valnødder vores klare favorit. Ud over at den er sjov at knække, så er den også en fremragende kilde til diverse sunde stoffer. Det er sikkert helt tilfældigt, at den ligner en hjerne, men med sit høje indhold af omega-3 og kraftfulde antioxidanter er den god for din hjernekemi.
  • Bedste tilberedning: De indeholdte fedtsyrer er flerumættede. Det betyder, at der er en masse skrøbelige bindinger, som ødelægges, hvis du tilfører varme. Den bedste anvendelse er derfor i den rå form, fx som snack eller i salaten.
  • Bedste tilbehør: Valnødden giver dig sundt fedt, fibre og langsomme kulhydrater. Proteiner er der derimod ikke mange af, og netop derfor er det så genialt at matche den med kylling i en lækker cæsar- eller rødbedesalat. Her sikrer samspillet mellem den fede valnød og den magre kylling, at smag og mæthed går op i en højere enhed.

Få opskrift på kyllingefrikadeller med valnødder, persille, rød peber og feta.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: