Bliver du vred af irriterende lyde? Så lider du måske af misofoni

Kuglepenne, der klikker, folk der smasker eller vippen med fødderne – kan du heller ikke udholde de lyde? Så er det måske på grund af denne lidelse.

7. februar 2017 af Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Hvordan reagerer du, hvis du sidder i et lokale, og nogen begynder at klikke med deres kuglepen eller smaske, når de spiser deres æble? Hvis du kan mærke irritationen og raseriet indvendigt - så lider du måske i misofoni.

Misofoni

Misofoni betyder egentligt "had for lyde", og refererer til, at man får en psykisk reaktion, når man hører specifikke menneskeskabte lyde. Reaktionen vil ofte være indestængt vrede eller deciderede udbrud mod den, der laver de ubehgaelige lyde. 

Nogle med misofoni reagerer på smaskelyde, andre på lyden af en fod, der vipper op og ned, og andre på eksempelvis lyden af folk, der børster tænder. 

Da kendskabet til lidelsen er relativt nyt, så har man endnu ingen tal på, hvor mange, der rent faktisk lider af misofoni. 

Årsagen til misofoni 

Man har fastslået at misofoni er en særskilt lidelse, og altså ikke en del af en anden diagnose. Misofoni deler dog flere symptomer med kendte lidelser som eksempelvis PTSD, social fobi og OCD. 

Et studie har vist, at lidelsen er mest udbredt hos perfektionister med meget høj ordenssans, og et stort kontrolbehov. Hos nogle er lydene blot til irritation, men hos andre kan de udløse angst, depression eller behov for at stikke af fra kilden til lydene. 

De fleste med misofoni har haft det siden barndommen. 


Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: