6 råd til korrekt opvarmning

Se her hvordan du skal varme op, så du får mest ud af træningen.

3. marts 2019
  1. Læg roligt ud med opvarmningen. Intensiteten skal stige jævnt, så kredsløbet kan nå at tilpasse sig det øgede iltkrav, og muskler og sener gøres smidige, uden at de overstrækkes.

  2. Varm de store muskelgrupper op først. På den måde involverer du kredsløbet mere, og opvarmningen af kroppen sker hurtigere. Ben-, ryg- og mavemuskler varmes fx op før små skuldermuskler.

  3. Lav en gradvis overgang fra den generelle opvarmning (jogging og lette hop) til den specifikke opvarmning, der koncentrerer sig om de muskelgrupper, der især bliver brugt i den sport, du skal lave. For svømning, håndbold og ketsjersport vil det fx være skuldermuskulaturen. Ved fodbold bør du fx fokusere på at varme ben- og hoftemuskler op.

  4. Gear kroppen op til de bevægelsesmønstre, din træning kræver. Kopiér fx driblinger, kropsfinter, oplæg, skud på mål eller hurtige retningsskift. På dette tidspunkt i opvarmningen skal intensiteten være øget. Derfor kan stigningsløb og accelerationsløb også indgå her. Brug fantasien, og forestil dig de situationer, du gerne vil forberede kroppen på.

  5. Lad udstrækningsøvelser indgå som en fast del af opvarmningsprogrammet, hvis din sport kræver, at du er meget smidig.

  6. Du skal huske, at effekten af opvarmningen ikke varer i flere timer. Derfor bør der ikke gå mere end 5-10 minutter, fra din opvarmning er slut, til du går i gang med din træning.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: