Cykling

TræningsindholdDu sætter dig op på en cykel, og så er det bare derudad i det tempo, du magter. Cykeltræningen henlægges typisk til landevejen og på cykelstier. Og du kommer vidt omkring i løbet af et par timers rask cykling. TræningsudbytteLandevejscykling scorer højt på konditionsbarometeret, og du opbygger god udholdenhed. Den helt store force er, at det er meget skånsomt for kroppen, og du undgår belastninger i form af stød, slag og retningsskift. Begynderfaktor

31. marts 2011

Træningsindhold

Du sætter dig op på en cykel, og så er det bare derudad i det tempo, du magter. Cykeltræningen henlægges typisk til landevejen og på cykelstier. Og du kommer vidt omkring i løbet af et par timers rask cykling.

Træningsudbytte

Cykling scorer højt på konditionsbarometeret, og du opbygger god udholdenhed. Den helt store force er, at det er meget skånsomt for kroppen, og du undgår belastninger i form af stød, slag og retningsskift.

Begynderfaktor

Alle kan cykle! Og når du kører i højt tempo på landevejen sammen med en gruppe, er der en stribe uskrevne regler, som du hurtigt lærer. Fx signalgivning, hvornår du bremser (og ikke bremser), at tage føringer og ligge i læ.

Motivation

Det er et spørgsmål om dit temperament. Nogle vil måske synes, at cykling er kedeligt, og at de får ondt i bagdelen. Andre ser en træningstur i et smukt landskab som den rene balsam for sjælen og som en afstressende faktor.

Socialfaktor

Landevejscykling er oplagt med en flok venner – uanset om I er 2, 4 eller 8, der triller en tur sammen. Jo flere I er, jo sjovere er det at lægge bakkespurter og andet ind. Men vær altid opmærksom i trafikken.

Klassiske faldgruber

En klassisk faldgrube er, at lade humøret påvirke af fx punkteringer, som er en naturlig del af cykling. Lær en gang for alle, hvordan du effektivt skifter slange, når du står ude på vejen. Undgå også, at du konstant blot triller af sted i hyggetempo.

Kom godt i gang

Det praktiske er en nødvendighed her. Du har brug for en cykel, der er mere egnet end den citybike, du kører på til hverdag. Du har også brug for en del udstyr: fra cykeltøj, hjelm og handsker til udskiftning af slidte dele på cyklen på længere sigt.

Det koster det

Du kan få en god begyndercykel til omkring 6-7.000 kroner – og så skal du forvente at bruge nogle penge på udstyr hen ad vejen. Du kan også få meget dyrere cykler, men det er ikke nødvendigt i første omgang.

Sæsonbestemt

Landevejscykling hitter fra foråret, hen over sommeren og langt hen på efteråret. Som udgangspunkt har du ideelt 6-7 måneder at køre i. Så må du hænge cyklen op eller lade den stå i lejligheden. Nogle tramper dog også lystigt løs om vinteren.

Tidsforbrug

Mange tror, at landevejscykling næsten er et dagsprojekt. Eller tager en halv dag. Det kan det selvfølgelig godt, men du kan snildt trille en effektiv tur på en time og få god træning i lunger og ben.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: