De største olympiske præstationer

Spring over to biler, løb med 45 km/t. og løft en motorcykel. Se hvor meget de olympiske deltagere egentlig præsterer!

6. juli 2012

OL repræsenterer det ypperligste, menneskekroppen kan præstere. Og det er ikke så lidt, skulle vi hilse og sige. Vi har samlet en række olympiske præstationer og sat dem i et mere jordisk perspektiv.

Længdespring

Parkér 2 personbiler i forlængelse af hinanden. Tag tilløb, og spring over dem. Lige bortset fra at OL-længdespringere springer knap så højt, passer længden af de 2 biler fint med, hvor langt de springer. Verdensrekorden lyder på 8,95 m. Så langt bliver der næppe sprunget i år. 36-årige Dwight Phillips er blandt favoritterne, men står nu over for yngre kræfter som australieren Mitchell Watt.

100 meter

Man kan ikke sige 100 meter uden at sige Usain Bolt. Det jamaicanske sprintfænomen er atletikkens allerstørste stjerne og verdensrekordholder og forsvarende mester på både 100 og 200 m. Et af OL’s højdepunkter bliver hans opgør med landsmanden og supertalentet Yohan Blake. Bolts 100-mrekord er 9,58. I løbet af distancen tager han 41 skridt a 2,43 m og når en topfart på 45 km/t.

5.000 meter

Kenenisa Bekele er forsvarende OL-mester på både 5.000 og 10.000 m og verdensrekordholder på begge distancer. OL i år er et comeback for ham efter år med skader og svigtende motivation. Bekeles verdensrekord på 5.000 m lyder på uhyggelige 12:37. Det er halvdelen af den tid, en normal motionist bruger på distancen, og svarer til, at han løber hver km på 2 min. og 31 sek. Eller 15,1 sek. pr. 100 meter. Prøv at se, hvor længe du kan holde det tempo.

Vægtløftning

Supersværvægternes vægtløftningskonkurrence ved OL 2008 var et eventyr. Her vandt den 140 kg tunge tyske outsider Matthias Steiner. Han dedikerede grædende sejren til sin kone, der var død i en trafikulykke. Steiner løftede i 2008 godt et kvart ton, nemlig 258 kg, i stød. Det svarer til at tage godt fat om en tung motorcykel og løfte den op over hovedet i strakte arme. Tænker du, at tunge drenge selvfølgelig løfter tungt, kan vi sige, at vinderen blandt spirrevipperne under 69 kg, Liao Hui, stødte 190 kg.

Banecykling

Der er store forventninger til 4.000 meter holdforfølgelsesløb i år. Både australierne og briterne stiller med stærke hold, og verdensrekorden er i fare. I dag lyder den på 3 minutter og 53 sekunder, hvilket svarer til en gennemsnitsfart på 62 km/t.

Hammerkast

Hammerkastkonkurrencen i 2008 var skandaleombrust. Både guld- og sølvvinderne mistede medaljerne pga. doping. En af favoritterne i år er den aldrende japaner Koji Murofushi (38). Han har slynget den 7,25 kg tunge kugle 84,8 meter. Det svarer til, at du tager din fyldte indkøbspose, roterer om din egen akse og slynger den over de 2 nærmeste parcelhuse inkl. grund.

Stangspring

Når du har fundet dagligvarerne igen, kan du fatte et kosteskaft (det må gerne være 4 meter langt og lavet af glasfiber), sætte i løb og springe over et af parcelhusene ved skorstenen. Verdensrekorden i stangspring lyder på 6,14 meter og indehaves af Sergei Bubka. OL-favoritten er fransk og hedder Renaud Lavillenie.

200 meter fri

Michael Phelps er svømningens superstjerne, og hans konkurrencer bliver et tilløbsstykke. Phelps har sat 39 verdensrekorder, bl.a. på 200 m fri med tiden 1:42. I år ses der især frem til hans opgør med landsmanden Ryan Lochte.

1.500 meter fri

Der er dansk islæt i svømningens maratondistance. Færøske Pál Joensen stiller op for DK. Han tilbagelægger de 1,5 km på knap 15 min. Svømmer du med o.k. brystsvømningsteknik, slår du hånden i bassinkanten en halv time efter ham og de andre OL-svømmere.

Højdespring

Højdespringskonkurrencen er en af de ældste discipliner ved OL. Det til trods har ingen endnu forsvaret OL-titlen. Sidste år sejrede russiske Andrey Silnov, men der er mange om buddet i år. Verdensrekorden er 2,45 og blev sat af cubaneren Sotomayor i 1993. Det svarer faktisk meget præcist til, at du hopper over 11-mands-målet nede på fodboldbanen.

Maraton

Maratonløbet under OL er et af de mest spændende løb overhovedet. De seneste år har etiopierne og kenyanerne sat sig tungt på maratontronen, og OL-guldet skal med stor sandsynlighed findes blandt dem. Verdensrekorden på distancen blev sat sidste år og er på 2:03:32. Det svarer til 2:56 pr. km eller til at løbe godt 8 5-km-løb i træk på hver 14 minutter og 40 sekunder.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: