Duatlon: Triatlons sjove lillebror

En løbetur, en cykeltur og så lige en løbetur igen til sidst. Det er essensen af duatlon. Det er ganske vist udfordrende for de fleste, men det er også en yderst sjov konkurrence, som stiller store taktiske krav. Og så er det ikke mindst en del nemmere end triatlon, da svømmedelen er skåret fra.

18. maj 2016 af Claus Cancel

Hvis jeg bare kan hænge på ved første løbetur, så tager jeg ham på cyklen. Taktikken var klar før duatlonløbet, der består af en tredelt konkurrence med løb, cykling og løb. Men nu, hvor du ligger ude på løberuten, føles det ikke helt så nemt. Du hænger på med nød og næppe ind mod skiftezonen, hvor din makkers forspring er på ca. 30 meter. Det er nu, du skal vinde tid. Du finder hurtigt frem til din cykel, flår løbeskoene af og tager cykelskoene på. Du hopper fluks i sadlen og træder cyklen aggressivt i gang. Du kigger dig tilbage og kan med stor tilfredshed konstatere, at din makker endnu ikke er på cyklen. Nu handler det bare om at tage tilstrækkeligt med tid, så han ikke indhenter dig igen på den sidste og afgørende løbetur. Dette er en klassisk scene fra et duatlonstævne. Det, at man skifter mellem sportsgrenene, gør, at der er langt mere taktik i duatlon end i et almindeligt løb. Og netop i skiftezonerne, hvor man skifter flere gange mellem løb og cykling, skal man være skarp og have styr på både praktik og teknik. For her kan spares vigtige halve minutter.

Nemt at gå til En klar force ved sporten er, at den kun består af de to sportsgrene løb og cykling. – Det er noget, næsten alle kan i forvejen, og derfor er det let at gå i gang med, siger Aksel Nielsen, triatlontræner og træningsvejleder for det danske forsvar. – Så snart der kommer svømning indover som ved triatlon, bliver det sværere, og det kræver, at man bevæger sig væk fra sit hjem og hen til svømmehallen, havet eller en sø. Og så bliver det lige pludseligt tidskrævende, siger han. Det seneste år er interessen for duatlon steget markant – delvist i kølvandet på triatlonsportens popularitet, men også fordi de verdenskendte Powerman-stævner kom til Skandinavien i 2014. I Danmark afholdes næste løb i Powerman-serien 10. maj i år. Uanset om du vil løbe fra en kammerat eller bare konkurrere med dig selv, byder duatlon på udfordringer, du ikke får til et normalt motionsløb. Læg dertil, at det ikke er så tidskrævende at forberede sig til. Triatlon bliver med et glimt i øjet kaldt skilsmissesporten, da det kræver meget tid både i vandet, på cyklen og i løbeskoene.

Varieret træning Duatlon er ikke kun sjovt på konkurrencedagen. Også den afvekslende træning er ekstra motiverende at gennemføre og vil typisk føles knap så monoton, som en lang cykel- eller løbetur alene kan føles. Typisk kan du blive i dit lokalområde og lave skiftene i dit hjem, så du ikke skal have en cykel holdende et sted ude på træningsruten. Al forskning viser, at alsidig træning nedsætter skaderisikoen. Og her er kombinationen af løb og cykling en attraktiv pakke. Ligeledes er der ofte også en mere afslappet stemning til konkurrencerne. – I mange triløb kan man ikke stille op uden at have en cykel til 60.000 kr. I duatlon kan du komme på din gamle havelåge, uden at der er nogen, der spærrer øjnene op, siger Aksel Nielsen.

Hvad er duatlon? Duatlon er ligesom triatlon bare uden svømningen. Man skifter altså kun mellem løb og cykling.

Hvordan opstod det? Duatlon voksede ud af triatlon i de områder, hvor det var for koldt til, at man kunne svømme om vinteren. Her begyndte man at arrangere run-bike-run-løb, som man kaldte det i begyndelsen, for triatleterne. Hurtigt gik det op for arrangørerne, at de interesserede ikke kun var triatleter, der skulle holde træningen ved lige i vintersæsonen, men også folk, som fandt, at duatlon både var nemmere og sjovere end triatlon. Duatlon oplevede sin storhedstid i 1980’erne og 1990’erne, hvor der var ganske mange sponsorpenge i sporten. Duatlon blev dog sat lidt i skyggen af sin trelængede storebror, da triatlon blev en olympisk disciplin i år 2000. Men selvom duatlon endnu ikke er på det olympiske program, bliver der dog afholdt VM i sporten i forskelligt regi og på flere forskellige distancer.

Hvordan foregår et duatlonløb? Typisk er der to skift mellem løb og cykling. Fx 4 km løb, 20 km cykling og 4 km løb til sidst som afslutning. Andre løb har dog flere skift.

Foregår cykeldelen på mountainbike eller på racercykel? Begge dele. Typisk er vinterens duatlonløb en kombination af trailløb i skoven og cykling på mountainbike. Ofte bliver disse benævnt MTB-duatlon. Det stiller lidt større tekniske krav til deltagerne. Om sommeren er det racercyklen eller tricyklen og de almindelige løbesko, der bliver luftet. Her er sværhedsgraden noget mindre, og alle kan i princippet deltage.

Hvor god form skal man være i for at kunne deltage i et duatlonløb? Bare du kan løbe og cykle til husbehov, så kan du godt deltage. Man kan altid vælge en af de kortere distancer.

Hvad kræver det af udstyr? En cykel og et par løbesko til at begynde med. Du behøver ikke noget særligt tøj, da du enten kan cykle i dit løbetøj eller løbe i dit cykeltøj – alt efter hvad du foretrækker.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: