© Shutterstock.

Er jeg for syg til at træne?

Lær at vurdere, om du skal træne eller blive hjemme, når du føler dig syg eller har ondt i kroppen.

12. august 2014 af Bjarke Kobberø.

Når musklerne er ømme, eller du føler dig sløj, kan det være svært at vurdere, om det er bedst at droppe træningen helt. Heldigvis kan nogle enkle regler hjælpe dig med at tage den rigtige beslutning.

Hovedpine Hovedpine kan have mange årsager. Den mest almindelige form for hovedpine er spændingshovedpine, der opstår, når man er stresset, træt, har en monoton arbejdsstilling eller har drukket for lidt væske. Men hovedpinen kan også være tegn på, at du har en infektion i kroppen.

Træn:

 • Hvis du kun har smerter i hovedet, er det sikkert en spændingshovedpine, der har ramt dig. Og den vil sandsynligvis miste sit tag i dig, når du begynder at løbe, og hjernen får øget blodtilførsel.

Træn ikke:

 • Hvis du samtidig med hovedpinen har ondt i kroppen og føler dig udmattet, er det sikkert fordi, du har en infektion i kroppen, og så skal du droppe løbeturen. Jo hårdere du belaster kroppen, jo større risiko er der for komplikationer.

Forebyg:

 • Du kan forebygge spændingshovedpine ved at variere din arbejdsstilling. Hvis du sidder på en kontorstol hele dagen, så sørg for at rejse dig og gå en kort tur hver time. Har du et hæve-sænkebord, så arbejd stående en gang imellem.

Muskelsmerter Stive eller ømme muskler kan skyldes ømhed efter træning, overanstrengelse, eller at du har en infektion i kroppen. Ømhed efter træning kommer ofte af, at man har belastet kroppen på en ny måde eller med ekstra intensitet. Ømheden vil som regel være værst et eller to døgn efter belastningen.

Træn:

 • Det er helt o.k. at træne, når du har ømme muskler. Det kan endda gøre, at ømheden forsvinder hurtigere, fordi blodcirkulationen får stivheden til at forsvinde. Ømheden er egentlig et signal om, at musklerne er blevet stærkere og forbereder sig på mere træning, men hold igen med at træne de muskler, du har ondt i, alt for hårdt.

 • Hvis du er så øm efter træning, at du ikke kan løbe, så snup en cykeltur eller en anden træningsform, hvor du træner muskler, som du ikke har ondt i.

 • Hvis smerterne er ens i begge sider af kroppen – at du for eksempel har ondt i begge arme eller begge ben – er det sikkert træningsømhed. Har du derimod kun smerter i den ene side, taler det for, at du har overanstrengt en muskel, og så skal du være forsigtig med træning.

 • Hvis du er skadet eller har overanstrengt en bestemt muskelgruppe, kan du træne andre dele af kroppen.

Træn ikke:

 • Du skal altid være forsigtig, når det gælder en skadet eller overanstrengt muskel. Få en læge eller fysioterapeut til at vurdere, om det vil være bedst med en let træning, eller om du helt skal lade musklen få ro.

 • Hvis muskelsmerterne skyldes, at du har en infektion i kroppen, skal du helt lade være med at træne. Ved influenza vil man sammen med muskelsmerter opleve feber, kuldegysninger, træthed, tilstoppet næse, øm hals og hoste.

Forebyg:

 • Varm ordenligt op, inden du begynder at træne. Det mindsker risikoen for ømhed efter træningen. Start løbeturen i langsomt tempo, eller løft lettere vægte i begyndelsen af styrketræningen.

 • Stræk ud efter hård træning. Så mindsker du risikoen for at blive øm.

Log ind og få flere gode råd til at vurdere, om du er for syg til at træne.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: