3 gode maskiner til kardio
Du har måske allerede en favorit i maskinparken, men så kan det være tid til at ruske op i det indre vanedyr og prøve noget nyt. Det giver nemlig rigtig god mening at skifte mellem flere forskellige kardiomaskiner.
Her får du de 3 bedste kardiomaskiner i fitnesscenteret.
1. Romaskine
Romaskinen giver helkropstræning i særklasse. Gennem rotaget bruger du både de store muskler i ben og baller samt rygmusklerne, din core og armene. Netop fordi hele kroppen arbejder, er roning ideel kredsløbstræning, og kalorieforbrændingen er helt i top.
Skaderisikoen er tilmed minimal, for belastningen er fordelt på hele kroppen, og maskinen bærer meget af din vægt, så du ikke belastes af hårde landinger som fx under løb. Dette gør også roning ideel som supplerende træning for løberen eller som en skånsom træningsform for motionisten, der er på vej tilbage fra en skade.
Du kan bruge romaskinen til alt lige fra opvarmning og let restitutionstræning til udholdenhedstræning og ikke mindst til hårde, sveddryppende intervaller.
TIP! Teknikken kan godt drille lidt, så sørg for at få den på plads fra start for at få mest muligt ud af din træning i romaskinen. En af faldgruberne er, at man kommer til at bruge armene for meget og benene for lidt.
Desuden indstiller mange modstanden på maskinen alt for højt, hvilket svarer til at tonse afsted på en cykel i tungeste gear, med det resultat at musklerne hurtigt udtrættes.

2. Løbebånd
Løbebåndet er en ven i nøden, når løbestierne er glatte og ufremkommelige, eller du bare vil i ly for kulde og blæst. Løber du din sædvanlige 10-km-tur i jævnt tempo på båndet, bliver det hurtigt kedeligt, men hvis du slår autopiloten fra, kan du få særdeles varieret og effektiv træning på båndet.
Især er det oplagt at banke pulsen op med intensiv træning – fx fartleg, korte og lange intervaller, bakkeløb og progressive ture, hvor det går hurtigere og hurtigere. Er du ny på løbebåndet, så sørg dog for, at du er blevet fortrolig med at løbe på det rullende underlag, før du skruer tempoet i vejret.
Hvis dit mål er at blive en hurtigere løber udendørs, kan træning på løbebåndet ikke stå alene, så det er en god idé at rykke mindst én ugentlig løbetur ud under åben himmel.
TIP! Det er nemmere at løbe på løbebånd end i naturen. Det skyldes primært den manglende vindmodstand på båndet, men også at båndet hjælper med at trække benet bagud for hvert skridt. Ved at indstille båndets hældning til 1 % udligner du forskellen på udendørsløb og løb på bånd, og du kan dermed bedre sammenligne dine præstationer på båndet med dine præstationer udenfor.

3. Trappemaskine
En lang trappe kan få de fleste til at hive efter vejret, og det samme kan trappemaskinen, hvor trinnene kører rundt i det uendelige. Trappemaskinen kan både benyttes til intervaller og træning ved en konstant hastighed.
Det er ganske let at bruge maskinen, for du skal bare gå op ad de rullende trapper, præcis ligesom når du går på almindelige trappetrin. Det kan dog kræve lidt tilvænning at slippe håndtagene og bruge armene aktivt.
Træningen aktiverer baller, lår og lægmuskler, og du kan hurtigt få banket pulsen op og sveden til at drive. Træning på trappemaskinen er desuden relativt skånsom. Belastningen på leddene er lavere end under løb, da du ikke har de samme hårde landinger som på løbeturen.
TIP! Forsøg at slippe håndtagene, når du føler dig sikker i bevægelsen. Når man benytter håndtagene under træningen, kommer man nemt til at hænge ind over maskinen. Det giver en dårlig kropsholdning, som mindsker træningseffekten og øger risikoen for smerter, så hav fokus på at rette overkroppen op.