Træning i fitness-centeret
© iStock

Fra fitnessbegynder til fitnessekspert

Er du nybegynder i fitness-centeret? Frygt ej, her får du syv brugbare tips, der sikrer, at du får den bedste start i centeret.

1. marts 2019 af Martin Kreutzer

7 opstartstips til centeret

  1. Få instruktion i maskinernes brug. Har du ikke trænet før, kommer du nemt til at udføre øvelserne forkert. Bed en træner om at vise dig øvelserne og spotte fejl.

  2. Varm op. Led og sener har godt af let aktivering, inden du smadrer løs med tunge vægte. 5 minutter i romaskinen eller på crosstraineren sørger for, at både muskler, led og sener er klar.

  3. Følg et program, og skriv dine vægte ned. Det gør, at du får gennemført de rigtige øvelser med rette antal og belastning – og du kan nemt følge dine fremskridt.

  4. Hvil! Styrketræning skaber masser af mikroskopiske ødelæggelser i kroppen. Især i starten. Tag derfor tre-fire døgns pause mellem træningspassene.

  5. Pauserne styrer udbyttet. Korte pauser på 30-60 sekunder fremmer muskelopbygningen, mens lange pauser på 2-4 minutter gavner styrkeudviklingen.

  6. Spar tid. Gider du ikke sidde og hænge mellem sættene, så lav en øvelse for den modsatte muskelgruppe imens. Fx træk til brystet (øvre ryg), mens du hviler fra bænkpres (bryst).

  7. Træn med en makker. Ud over at det er hyggeligt med en træningsfælle, så kan makkeren spotte din teknik og assistere under de sidste svære gentagelser.

Søger du flere tips og tricks til træning i fitness-centeret? Så kig med her.

Mand løber på løbebånd
© Thomas Dahl

Tip: Variation sikrer konstant udvikling

Variér løbende din træning. Ved hele tiden at udfordre krop og muskler på nye måder undgår du at stagnere i din udvikling, fordi kroppen konstant udfordres og ikke ‘vænner’ sig til bevægelser og belastninger.

Udendørs kan du fx mikse din primære træning med en helt anden træningsform – det kan være løbeprogrammet, som krydres med en krævende MTB-tur.

I fitnesscenteret skal du selvfølgelig øge vægten, som ugerne går, og din styrke vokser. Men husk også at introducere nye øvelser jævnligt.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: