Med powerhoops kunne man pludselig hulahoppe sig i form, og det var både effektivt og sjovt. Og dog. Så sjovt var det heller ikke i længden.

© iStock

Tidens mest underlige fitnesstrends

Fitnessindustrien har aldrig manglet opfindsomhed, når det gælder udviklingen af nye og anderledes træningskoncepter. Mange af dem glider dog hastigt ud i glemslen igen. Her er 6 fitnesstrends, der forsvandt (og som vi ikke rigtig har savnet).

27. november 2017 af Brian Henneberg

Fitnesstrends fra glemmebogen

Swissball

Hvornår: 2008.

Historien: Kært barn har mange navne, og det gælder også swissballen, pilatesbolden, Bobath-bolden eller bare fitnessbolden – den store træningsbold, som i 2008 lå på en 8.-plads på American College of Sports Medicines årlige liste over fitnesstrends. Træning på bold var det helt store i 2008, men allerede i 2011 var konceptet ude af top-20. Fitnessbolde er stadig populære blandt fysiotera­peuter, og de findes endnu ude i fitnesscentrene. Boldtræning er alt­så ikke et helt uddødt koncept, men som trend har det peaket.

Powerhoop

Hvornår: 2010.

Historien: Historien om hulahopringen startede helt tilbage i 1958, hvor den var sommerens storsælgende dille. Efter at have levet et stille liv i mange år fik hulahopringen et gigantisk comeback omkring 2010, hvor den udkom i en ny, tung udgave. Folk var ellevilde med den sjove træning ... i starten. Efter 37. hulahoptime med blå mærker rundt om maven begyndte ensformigheden at vise sig, og mange powerhoops endte deres dage på et loppemarked i Vorbasse. 

Aqua-‘hvad som helst’

Hvornår: 2012.

Historien: En variant af blenderkoncepterne er at lave en fitnesssmoothie tilsat absurde mængder klorvand. Idéen her er, at du tager allerede eksisterende koncepter og propper dem ind i en svømmehal. Aqua­spinning var et af de første, og herefter fulgte aquapilates, aquazumba og aqua-yoga. Aquakoncepterne er som sådan ikke døde, men svømmehallen er ligesom det sted, fitnesskoncepterne går hen, når de har mistet den brede appel. Det er fitnessverdenens svar på ‘Vild med dans’: der, hvor tidligere kendte koncepter forsøger at genoplive karrieren. 

Tag et eksisterende fitnesskoncept, tilsæt klorvand, og vupti, så har du skabt en helt ny træningsform. Den simple opskrift, der bl.a. har givet os aquaspinning, er efterhånden ved at være godt slidt.

Piloxing

Hvornår: 2012.

Historien: Fra samme blender, som skabte Kara-T-Robics, kom der få år senere en dejlig blanding af pilates og boksning kaldet piloxing, som fik nogle ganske få måneder i rampelyset. Man skulle tro, vi efterhånden havde lært lektien, at den slags koncepter er fitnessverdenens svar på bulletproof coffee og Las Ketchup. Noget, der er hipt i cirka 4 sekunder, inden vi tænker: ‘Nu stopper det!’. Der er imidlertid en god sandsynlighed for, at vi i fremtiden vil se flere af disse blenderkoncepter som fx zumbing (zumba og spinning), yogoxing (yoga og boksning) eller juates (judo og pilates). 

Bokwa

Hvornår: 2013.

Historien: Da zumbabølgen var ved at klinge af i 2013, kom sydafrikaneren Paul Mavi med sit Bokwa-koncept, som skulle tage over nu, hvor zumba var ved at være yesterday’s news. Bokwa er blevet slået op som en slags koreografiløs dans, hvor man danser alfabetet eller laver bestemte mønstre med sine fødder, som skulle være lette at lære. Bokwa blev dog aldrig den store succes i Danmark, da vi stadig var mætte af fjollet dans efter det store zumbamåltid, vi havde spist i 2012.

Jumping fitness

Hvornår: 2015.

Historien: Da der på nettet begyndte at florere videoer af jumping fitness, altså fitness på trampolin, var mange overbeviste om, at det var en sketch – en parodi på en fjollet træningsdille – for det så sgisme skægt ud med alt det overentusiastiske hopperi. Det viste sig dog at være alvorligt ment. Jumping fitness eksisterer stadig derude, men der er ingen af de store kæder i Danmark, der for alvor har taget konceptet til sig. Det kan måske hænge sammen med, at 48 trampoliner fylder en del ude i baglokalet i et fitnesscenter, og at det er forholdsvis begrænset, hvad du kan lave, når alt skal foregå i hop på en trampolin. 

Det ser ud, som om jumping fitness døde ud, inden det rigtig kom i gang. Der er dog stadig nogle få dedikerede tilhængere tilbage. 

Stor vinterpakke til dig

Hold varmen og bliv set i mørket for KUN 69,50 kr. Lige nu kan du få en løbehue, handsker, hue, LED-armbånd og LED-lys til skoen + 2 numre af Aktiv Træning til en vanvittig pris. Du får hele pakken med alle 5 dele samt 2 numre af Aktiv Træning for KUN 69,50 kr. (+ 29,50 kr. i porto). Tilbuddet gælder kun så længe lager haves. Læs meget mere her

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: