SVEDDRYPPENDE Efterhånden som du vænner dig til varmen, bliver du bedre til at svede.

Hvad betyder varmen for min præstation?

Jeg har meget svært ved at holde dampen oppe, når jeg træner her om sommeren. Varmen gør mig utrolig hurtigt udmattet. Er der noget galt med mig?

Nej, der er ikke noget i vejen med dig. Varmen er en sej modstander, der hurtigt tapper os for energi.

Det skyldes, at kroppen skal forsøge at holde temperaturen omkring hjertet og andre vitale indre organer nede på cirka 37 grader. For at komme af med overskudsvarme trækker kroppen væske ud af blodet og bruger det til at svede med. Det får dit blodvolumen til at falde, så dine muskler tilføres mindre ilt. Når det sker, tvinges du til at skrue ned for træningsintensiteten.

For et par år siden testede vi faktisk, hvor hård træning i 25 graders varme er – sammenlignet med en behagelig forårsdag med 13 grader. Testen foregik på løbebånd, som begge gange kørte med 12 km i timen. Efter et kvarters træning var vores testløber så påvirket af varmen, at hans puls lå mellem 5 og 10 slag højere end på den kølige løbetur.

Han udviklede også meget mere mælkesyre på den varme dag – et klart tegn på, at musklerne var kommet på hårdere arbejde.

Det eneste, du kan trøste dig med, er, at du i løbet af 8-14 dage bliver bedre til at regulere kropstemperaturen, fordi dit blodvolumen bliver større, og du bliver bedre til at svede.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: