Derfor virker 10-20-30

Kroppen har brug for konstant at blive udfordret, hvis formen skal udvikle sig. 10-20-30-træningen er et perfekt redskab til det, og træningsformen sikrer dig løbende formfremgang.

28. september 2011

Mange motionister oplever i starten, når de begynder at løbe, at deres form tordner i vejret. Men efter et stykke tid strander formudviklingen, og der sker ikke rigtig mere.

Vores fysik er så snedigt indrettet, at den nøje tilpasser sig de udfordringer, den stilles over for. Er vi stort set inaktive, ser kroppen ingen grund til at udvikle muskler og kredsløb særlig meget, og vores kondition og styrke daler til et niveau, hvor vi lige kan klare de daglige gøremål.

Begynder vi at løbe eksempelvis 5 km 2 gange om ugen, opdager kroppen hurtigt, at vores kredsløb og musklerne ikke kan tåle den nye udfordring, og den går i gang med at bygge dem stærkere. Det er faktisk den basale mekanisme bag form– udvikling. Problemet er, at efter nogle uger har kroppen vænnet sig til de 5 km træning 2 gange om ugen. Den har tilpasset muskler og kondition til den udfordring, ser ingen grund til at udvikle sig yderligere og fastholder formen på det samme niveau.

Stærkere muskler For at komme i bedre form skal du finde nye udfordringer til kroppen. Og her kommer 10-20-30 ind i billedet. 10-20-30-træningen byder på nye udfordringer på mange niveauer. For det første fordi sprinterne stiller helt nye og meget mere eksplosive krav til musklerne. Det betyder, at de udvikler stærkere muskelfibre og bliver bedre til at udnytte dem, der i forvejen er der. For det andet fordi musklerne kræver store mængder ilt, når der sprintes. Det betyder, at hjertet og kredsløbet bliver nødt til at udvikle sig. Hjertet bliver fx større, og der udvikles flere små blodårer, der fører ilten ud til musklerne.

Træner du 10-20-30 på samme måde uge efter uge, vil du igen nå et niveau, hvor formen går i stå. Derfor gælder det om gradvist at øge farten på spurterne og antallet af dem.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: